Dvojke i trojke zbližile roditelje

Izvor: Politika, 06.Jan.2014, 16:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dvojke i trojke zbližile roditelje

Oko 600 porodica sa blizancima i trojkama, iz raznih gradova, druže se i iskustva razmenjuju preko „Fejsbuka”. – Sestre bliznakinje imaju decu blizance

Užice – Kome rode donesu blizance ili trojke, pa i više beba odjednom, ne mora da odmah pada u brigu šta će i kako će. Uvek je oveća grupa roditelja blizanaca ili trojki, iz raznih naših gradova, okupljena na fejsbuk-grupi „Twins & triplets” >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << spremna „kolegama” da pruži pametan roditeljski savet, korisno iskustvo, pouku o najboljem mleku ili leku. Da izbori i popust na opremu za bebe, omogući zajedničku pomoć ako zatreba.

Ta fejsbuk-grupa je virtuelni kutak ovih srećnih roditelja u kome razmenjuju iskustva oko gajenja dece i raduju se svakom novom članu, prvom dečjem zubiću, koraku. To je mesto gde se širi pozitivna priča o rađanjui natalitetu. Gde uz pažljivu reč, katkad i šalu, iskusniji savetuju novajlije šta mališanima godi ili kako da se ostvare roditeljska prava.

Kad uveče, posle napornog dana, uspavaju svoje najdraže blizance ili trojke, onda mame – i tek poneki tata, kao Užičanin Zoran Milovanović, otac tri dečaka od kojih su dvojica blizanci četrnaestogodišnjaci, koji nam je sve ovo ispričao – sednu za računar i razmene dnevne utiske, probleme, nedoumice.

– Oko 600 takvih porodica blizanaca i trojki, a tu su i jedne četvorke, iz Srbije i dijaspore okuplja ova fejsbuk-grupa. Pri čemu je njeno nepisano pravilo da član može biti samo jedan supružnik iz porodice, nikako oba. Tu su stotine mama i samo nas nekoliko tata. Odnedavno imamo i sajt blizanci.org.rs. Okupili smo, dakle, četvorke Milenković iz Niša, zatim preko 20 trojki, četvoro dvostrukih blizanaca (tu je i užička porodica Delić), sestre bliznakinje koje imaju decu blizance, dve rođene sestre koje su u kratkom razmaku obe dobile po blizance, tu je puno samohranih majki i onih sa prevremeno rođenom decom. Okupljamo ljude različitih vera i interesovanja, pri čemu jedni drugima čestitamo rođendane, slave, ramazane i niko nikad nije počeo priču o politici niti nekog uvredio po verskoj i nacionalnoj osnovi. Rečju, taj lep kutak na „fejsu” svima nam je oaza razbibrige i neka vrsta oduška za probleme svakodnevice, nimalo lakog života mnogočlanih porodica. Svojom erskom duhovitošću nastojim da članice razveselim u prilikama kad su se umorile ili posvađale sa mužem, svekrvom, komšinicom – kazuje Milovanović, omiljeni član u ovoj fejsbuk-grupi kome su prošle godine i džepni sat poklonili, a poznat je kao najangažovaniji volonter akcije „Bitka za bebe” tokom koje je u minule dve godine užičkom porodilištu od donatora uspeo da obezbedi nove inkubatore i drugu opremu u vrednosti od preko 150.000 evra.

Na zanimljivu ideju za povezivanje roditelja blizanaca i trojki došla je pre bezmalo četiri godine majka dvojki Bojana Blanarik iz Novog Sada, gde prednjači broj porodica sa ovom decom. Grupa se vremenom značajno omasovila, pored ostalog i zato što se kao posledica lečenja steriliteta i vantelesne oplodnje više nego obično rađaju blizanci i trojke. Od ove saradnje na „fejsu” nastalo je Udruženja blizanaca i trojki Srbije prevashodnom zaslugom Bojane Blanarik, kao i Udruženje roditelja prevremeno rođenje dece Srbije „Mali div” angažovanjem Olivere Živaljević i Vere Bikicki-Ivezić.

Zoran Milovanović, s tim u vezi, posebno pominje knjigu članice grupe Olivere Živaljević „Rođeni pre vremena”, iz srca napisanu, o višemesečnoj borbi ove Beograđanke za život njenih beba-heroja Aleksandra i Vasilija. Knjiga je doživela dva izdanja i poklonjena je svim ustanovama gde borave roditelji prevremeno rođenih beba.

– Ozbiljne planove imamo da napravimo jedan veći skup stotina roditelja blizanaca i trojki iz ove naše fejsbuk-grupe. Nas nekoliko se povremeno susrećemo i bolje upoznajemo, manje grupe roditelja s decom viđaju se u nekim gradovima, ali još nema prvog masovnog okupljanja članstva. Predlažem da se s našom dečicom narednog leta svi okupimo na Zlatiboru ili možda u Novom Sadu, odakle je najviše članica grupe. Biće to jedan od najvećih skupova blizanaca, trojki i njihovih roditelja kod nas organizovan – najavljuje Milovanović.

Branko Pejović

objavljeno: 06.01.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.