Dvojica indonežanskih pilota pretnja po bezbednost Australije

Izvor: Blic, 09.Jul.2015, 11:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dvojica indonežanskih pilota pretnja po bezbednost Australije

Australijske vlasti veruju da bi dva indonežanska pilota mogla da predstavljaju pretnju po bezbednost nakon što su pokazali naklonost prema terorističkoj Islamskoj državi (ID), pokazuje dokument obaveštajnih službi do koga je došao jedan veb sajt, iako su vlasti danas odbile da potvrde njegovu autentičnost.

Istražni veb sajt "Intersept" objavio je onlajn "Operativni obaveštajni izveštaj" australijske savezne policije u kome stoji da su piloti "najverovatnije zaposleni" >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u kompanijama "Er azija" i "PremiEr", kao i da su im pažnju na njih skrenula njihova aktivnost na Fejsbuku.

Njihove objave na toj društvenoj mreži "ukazuju na podršku ID", navodi se u izveštaju, uz ocenu da oni "mogu predstavljati pretnju po bezbednost".

Australijska policija nije želela da komentariše da li je autentičan dokument, naslovljen "Identifikacija indonežanskih pilota sa mogućim ekstremističkim uverenjima", koji nosi datum 18. mart.

Pilot "Er Azije" završio je akademiju 2010. i leteo je na međunarodnim linijama, uključujući Hongkong i Singapur. Promene u njegovim objavama na Fejsbuku postale su očigledne u septembru prošle godine "kada je počeo da postavlja materijal koji ukazuje na podršku ID".

Otprilike u to vreme, stupio je u kontakt sa drugim pilotom, za koga se navodi da je bivši pilot mornarice, koji sada radi za "PremiEr", a koji je "lajkovao" njegove objave o ID.

Ovaj pilot leteo je u Australiju, Evropu, na Bliski istok i u SAD, stoji u izveštaju, a nedavno je na Fejsbuku podelio članke koji se odnose na ekstremiste.

Veb sajt "Intesept" navodi da je izveštaj distribuiran policijskim agencijama u Turskoj, Jordanu, Britaniji, Evropi i SAD. Indonežanska vlada je saopštila da još skuplja informacije o izveštaju, o kome je informisana iz štampe.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Australija strahuje od dva indonežanska pilota

Izvor: Radio 021, 09.Jul.2015

Australijske vlasti veruju da bi dva indonežanska pilota mogla da predstavljaju pretnju po bezbednost nakon što su pokazali naklonost prema terorističkoj Islamskoj državi (ID), pokazuje dokument obaveštajnih službi do koga je došao jedan vebsajt, iako su vlasti danas odbile da potvrde njegovu...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.