Daut Haradinaj: Albanci su 500 godina čuvali srpske crkve

Izvor: B92, 08.Apr.2017, 23:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Daut Haradinaj: Albanci su 500 godina čuvali srpske crkve

Priština -- Poslanik u kosovskoj skupštini Daut Haradinaj napisao je na svojoj Fejsbuk stranici da su Albanci čuvali i čuvaju srpske svetinje 500 godina.

Haradinaj je u odgovoru ministru za rad Aleksandru Vulinu, naveo da su Albanci muslimani, pravoslavci i katolici i da se međusobno vole, te da nikada nisu i neće izvršiti etničko čišćenje.

"Vi ste crkvu stavili ispred nacije", naveo je Daut Haradinaj.

Vulin je ranije u Novom Sadu zatražio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od međunarodne zajednice da reaguje povodom pretnji Dauta Haradinaja, istakavši da je Haradinaj rekao ono što misli velika većina predstavnika političkog života u Prištini da proces etničkog čišćenja nije završen.

Daut Haradinaj je u emisiji Infobox TV Dukađini, u petak pretio ratom ukoliko sud u francuskom gradu Kolmaru, odluči da izruči njegovog brata Ramuša Srbiji.

Kako kaže, ako njegov brat Ramuš bude izručen Srbiji, Kosovo ostati bez Srba.

"Albanci koje nazivate 'teroristima' sačuvali su i čuvaju 500 godina srpske crkve, ali to nije zbog vas, već je to zato što smo mi Albanci takvi. Da su se pitali vaši šefovi kroz istoriju, ni jedna srpska crkva ne bi ostala na Kosovu", naveo je, između ostalog, Daut Haradinaj.

Daut Haradinaj je dodao da su Albanci ljudi od reči i da će na ponašanje "kriminalaca iz Beograda uvek dobiti isti odgovor".

Američki ambasador na Kosovu Greg Delavi oštro je osudio izjavu Dauta Haradinaja o etničkom čišćenju Kosova u slučaju da Ramuš Haradinaj bude izručen Srbiji.

"Na dan kada slavimo Ustav Kosova, jedan političar preti etničkim čišćenjem. Tako opasnoj retorici nema mesta u Evropi", napisao je Delavi na Tviteru.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.