Brnabić: Suočeni smo sa kršenjem ljudskih prava u srcu Evrope

Izvor: B92, 10.Dec.2022, 13:57

Brnabić: Suočeni smo sa kršenjem ljudskih prava u srcu Evrope

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić govorila je danas na obeležavanju Međunarodnog dana ljudskih prava u Domu Narodne skupštine.

Skup pod pokroviteljstvom premijerke Brnabić organizovalo je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u saradnji sa Timom Ujedinjenih nacija i Misijom OEBS u Srbiji, saopštila je pres služba vlade.

"Moje obraćanje danas ne bi bilo potpuno iskreno, da se na dan kada slavimo ljudska prava i pričamo o njihovom stalnom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i kontinuiranom unapređenju i jednakim šansama za sve, ne osvrnem i na situaciju na KiM.

U 21. veku, na teritoriji KiM, u srcu Evrope, suočeni smo sa elementarnim kršenjem ljudskih prava.

Našem narodu na Kosovu i Metohiji, posebno tokom ove 2022. godine, uskraćena su, i ugrožena, osnovna ljudska prava – pravo glasa, učešća na izborima, pravo na to da vas zastupaju demokratski izabrani predstavnici, konačno – pravo na dostojanstven, bezbedan i siguran život.

Srbi na KiM svakodnevno se suočavaju sa kršenjem i uskraćivanjem osnovnih prava, ograničavanjem slobode kretanja; žive pod stalnim pretnjama i suočeni sa provokacijama na dnevnom nivou.

Predstavnici Privremenih institucija u Prištini, na čelu sa Aljbinom Kurtijem, napravili su od KiM poslednji geto na evropskom kontinentu - za Srbe i druge nealbance.

I zato mi je danas važno da sa ovog mesta apelujem, još jednom, na sve naše partnere u međunarodnoj zajednici da ne okreću glavu od činjenica, da vide ono što se jasno i očigledno vidi, i da delanjem pokažu da se bore za zaštitu prava i sloboda svih", rekla je Brnabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Facebook

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Žigmanov: Svako dobro, svaki dan u svemu, svima

Izvor: RTS, 10.Dec.2022

Povodom 10. decembra, međunarodnog dana ljudskih prava, za RTS je govorio Tomislav Žigmanov ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Republike Srbije. S njim je razgovarao Toni Bedalov. . Kako biste Vi ocenili stanje ljudskih prava u našoj zemlji?."Posvećeno...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.