Izvor: RTS, 10.Dec.2022, 14:35

Žigmanov: Svako dobro, svaki dan u svemu, svima

Povodom 10. decembra, međunarodnog dana ljudskih prava, za RTS je govorio Tomislav Žigmanov ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Republike Srbije. S njim je razgovarao Toni Bedalov.
Kako biste Vi ocenili stanje ljudskih prava u našoj zemlji?
"Posvećeno radimo da se pitanje ljudskih prava i koncept vladavine prava ostvari u što većem obimu, stvaramo poželjni društveni okvir da se pitanje ljudskih prava sa >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << jedne strane depolitizuje i sa druge strane da se uistinu stvore sve pretpostavke da Srbija bude država koja je pravedna koja je utemeljena na pravednosti i sa druge strane da u društvu budu građani koji su u svakom segmentu ravnopravni."

Kako biste Vi ocenili stanje manjinskih prava u Srbiji i šta se tu može unaprediti?
"Sigurno da stvaranje jednog pozitivnog drzštvenog ambijenta, stvaranje pretpostavki za jednak odnos spram svih nacionalnih zajednica, ne samo kad su u pitanju politike koje su takve, nego kada je u pitanju odnos drugih aktera u društvu medija, pojedinih predstavnika akademske zajednice, pojedinih političkih aktera u političkom polju da trebamo ići ka stvaranju tolerantnijeg društva."
Nedavno je završen popis građana da li imate najsvežije podatke, barem nezvanične, o tome koga ima više koga ima manje i kakvi su trendovi?
"Ono što se moglo videti jeste da je popis uspešno realiziran. Prvi podaci koji su se neslužbeno pojavili govoreo demografskom gubitku od desetak posto ukupne populacije. To je bilo i za očekivati s obzirom na negativne demografske trendove."
Koji su prioriteti minisatrstva za sledeću godinu?
"Stvaranje strategije za ljudska prava, konkretno nastavak izveštavanja o prilikama i stvaranje jedne pozitivne klime za afirmaciju ljudskih prava, osnažiti kulturu ljudskih prava, sa druge strane kada je u pitanju manjinska prava tu je pre svega akcijski plan za ostvarivanje u poglavlju 23, kada je u pitanju rodni segment praćenje ostvarivanja strategije za rodnu ravnopravnost koja je učinjena, kada su u pitanju Romi nastavak na realizaciji njihove strategije uključivanja u sve segmente i socijalnom i obrazovnom, nastavak instituta društvenog dijaloga, stvaranje pretpostavki za snaženje organizacija civilnog društva, građenja partnerstav između vlasti i njih."
Bliže se praznici i Nova godina šta biste poželeli građanima Srbije i manjinskim zajednicama?
"Svako dobro, svaki dan u svemu, svima."

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Žigmanov: Konstantno podižemo standarde ljudskih prava na sreću svih

Izvor: Blic, 10.Dec.2022

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov ocenio je danas da je Vlada Srbije posvećena kulturi dijaloga i poštovanju ljudskih prava koja u Srbiji imaju punu zaštitu, i naglasio da se lestvica standarda u tom cilju neprestano podiže.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.