Zbog „Fejsbuka“ otkaz ili smanjenje zarade

Izvor: Blic, 14.Dec.2010, 01:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog „Fejsbuka“ otkaz ili smanjenje zarade

BEOGRAD - Iako je dosta kompanija gde zaposleni mogu slobodno da koriste “Fejsbuk”, “Tviter” i druge društvene mreže, postoje stroga pravila na koji način mogu da ostavljaju komentare. Kompanije zahtevaju da radnici ne vređaju, naročito ne firmu u kojoj rade, a ako se ogluše o pravilo, mogu da očekuju i otkaz. Najnoviji primer jesu Kladionice “Mocart”, gde je bez posla ostalo dvadesetak radnika jer su lošim komentarima o uslovima rada narušavali ugled firme. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

Velike kompanije internim propisima uređuju način na koji zaposleni mogu javno da iznose svoje mišljenje na društvenim mrežama. Osnovno pravilo je da to rade u svoje ime, da ne vređaju, te da ne iznose poverljive informacije i ne zloupotrebljavaju logo firme i sve što podleže autorskim pravima.

Zaposleni u "Telenoru” imaju pravo da u toku radnog vremena koriste profile na "Fejsbuku”, ali pod uslovom da mišljenja i stavove iznose u lično ime, nikako u ime kompanije.

- U „Telenoru" za izricanje ličnog nezadovoljstva nisu predviđene sankcije. Zaposleni su upoznati sa pravilima čuvanja poverljivih informacija i ukoliko bi ih prekršili, po osnovu kolektivnog ugovora, mogli bismo da primenimo sankcije koje idu od upozorenja do otkaza. Ipak, svaki konkretan slučaj pažljivo bi razmotrili - kažu za "Blic” u ovoj kompaniji.

Pre samo dve godine u Srbiji je bilo 80.000 korisnika "Fejsbuka”. Pre godinu dana ta brojka je dostigla milion, a ove godine je iznad dva miliona.

- Osim zastarelog modela po kome zaposlenom jednostavno zabranite nešto, mnogi problem rešavaju i despotski, otkazima ili smanjenjem plata, umesto da rešavaju uzrok - kaže Dragana Đermanović, direktorka "PR pepper agencije”.

„Eurobank EFG" aktivno koristi "Fejsbuk” za promovisanje projekata, međutim, zaposleni u banci iz sigurnosnih razloga nemaju pravo da koriste društvene mreže. Kompanija VIP, koja se bavi komunikacijama, uspostavila je pravila po kojima zaposleni mogu da koriste društvene mreže.

- Po dolasku u kompaniju zaposleni dobijaju informacije o radnoj sredini, kodeksu ponašanja i načinu komunikacije. Nismo imali negativna iskustva sa komentarima - kaže Dragana Roter iz VIP-a.

U Privrednoj komori Srbije pristup "Fejsbuku” je dozvoljen samo zaposlenima u Centru za marketing i informisanje.

- Ne vidim razliku između kritika firme na „Fejsbuku" i kada zaposleni negativno pričaju o firmi od usta do usta. Negativne komentare shvatam kao kritiku, ali i kao sugestije za bolji rad - kaže Ivan Jakšić iz PKS.

Uputstvo za upotrebu "Fejsbuka” za zaposlene Ako zaposleni pominje na društvenim mrežama kompaniju, njene poslovne partnere, druge zaposlene ili čak konkurenciju, to radi u svoje lično ime i taj stav ne zastupa kompanija Ukoliko zaposleni piše o svojoj kompaniji na nekoj društvenoj mreži ili sajtu, trebalo bi o tome da obavesti svog šefa Nije dozvoljeno iznositi poverljive informacije o kompaniji Ako niste sigurni šta smete, a šta ne smete da iznosite na svom nalogu na društvenoj mreži, konsultujte se sa PR ili HR službom, kako ne biste naškodili svojoj firmi ili njenim partnerima Logo i drugi zaštitni simboli ne smeju se koristiti bez izričite dozvole kompanije Zaposleni bi trebalo s poštovanjem da se izražavaju o firmi i njenim klijentima, kako ne bi naškodili imidžu firme Pravno ste odgovorni za sve što napišete na društvenim mrežama i kompanija može da kazni zaposlenog za komentar ili fotografiju koja može da naškodi imidžu firme Ako u svoj profil zaposleni stavlja naziv organizacije i svoju poziciju, treba da razmisli kako sadržaj njegovog profila može da utiče na poslovne saradnike kompanije u kojoj radi - pravila koja koriste velike svetske kompanije
Pogledaj vesti o: Twiter

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zbog Fejsbuka otkaz ili manja plata

Izvor: B92, 14.Dec.2010

Beograd -- Iako je dosta kompanija gde zaposleni mogu da koriste Fejsbuk, Tviter i druge društvene mreže, postoje stroga pravila na koji način mogu da ostavljaju komentare..Kompanije zahtevaju da radnici ne vređaju, naročito ne firmu u kojoj rade, a ako se ogluše o pravilo, mogu da očekuju i otkaz...Najnoviji...

Nastavak na B92...

Blic: I otkazi zbog "Fejsbuka"

Izvor: Mondo, 14.Dec.2010

Veliki broj kompanija gde zaposleni mogu slobodno da koriste “Fejsbuk”, “Tviter” i druge društvene mreže, poštuju stroga pravila na koji način mogu da ostavljaju komentare.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.