Srbija

Utorak, 14.12.2010.

00:09

Zbog Fejsbuka otkaz ili manja plata

Iako je dosta kompanija gde zaposleni mogu da koriste Fejsbuk, Tviter i druge društvene mreže, postoje stroga pravila na koji način mogu da ostavljaju komentare

Izvor: Blic

Default images

Kompanije zahtevaju da radnici ne vređaju, naročito ne firmu u kojoj rade, a ako se ogluše o pravilo, mogu da očekuju i otkaz.

Najnoviji primer jesu kladionice Mocart, gde je bez posla ostalo dvadesetak radnika jer su lošim komentarima o uslovima rada narušavali ugled firme.

Velike kompanije internim propisima uređuju način na koji zaposleni mogu javno da iznose svoje mišljenje na društvenim mrežama. Osnovno pravilo je da to rade u svoje ime, da ne vređaju, te da ne iznose poverljive informacije i ne zloupotrebljavaju logo firme i sve što podleže autorskim pravima. Zaposleni u Telenoru imaju pravo da u toku radnog vremena koriste profile na Fejsbuku, ali pod uslovom da mišljenja i stavove iznose u lično ime, nikako u ime kompanije.

"U Telenoru za izricanje ličnog nezadovoljstva nisu predviđene sankcije. Zaposleni su upoznati sa pravilima čuvanja poverljivih informacija i ukoliko bi ih prekršili, po osnovu kolektivnog ugovora, mogli bismo da primenimo sankcije koje idu od upozorenja do otkaza. Ipak, svaki konkretan slučaj pažljivo bi razmotrili", kažu u ovoj kompaniji.

Pre samo dve godine u Srbiji je bilo 80.000 korisnika Fejsbuka. Pre godinu dana ta brojka je dostigla milion, a ove godine je iznad dva miliona. "Osim zastarelog modela po kome zaposlenom jednostavno zabranite nešto, mnogi problem rešavaju i despotski, otkazima ili smanjenjem plata, umesto da rešavaju uzrok", kaže Dragana Đermanović, direktorka “PR pepper agencije”.

Eurobank EFG aktivno koristi Fejsbuk za promovisanje projekata, međutim, zaposleni u banci iz sigurnosnih razloga nemaju pravo da koriste društvene mreže.

Kompanija VIP, koja se bavi komunikacijama, uspostavila je pravila po kojima zaposleni mogu da koriste društvene mreže. "Po dolasku u kompaniju zaposleni dobijaju informacije o radnoj sredini, kodeksu ponašanja i načinu komunikacije. Nismo imali negativna iskustva sa komentarima", kaže Dragana Roter iz VIP-a.

Uputstvo za upotrebu Fejsbuka za zaposlene

- Ako zaposleni pominje na društvenim mrežama kompaniju, njene poslovne partnere, druge zaposlene ili čak konkurenciju, to radi u svoje lično ime i taj stav ne zastupa kompanija
- Ukoliko zaposleni piše o svojoj kompaniji na nekoj društvenoj mreži ili sajtu, trebalo bi o tome da obavesti svog šefa
- Nije dozvoljeno iznositi poverljive informacije o kompaniji
- Ako niste sigurni šta smete, a šta ne smete da iznosite na svom nalogu na društvenoj mreži, konsultujte se sa PR ili HR službom, kako ne biste naškodili svojoj firmi ili njenim partnerima
- Logo i drugi zaštitni simboli ne smeju se koristiti bez izričite dozvole kompanije
- Zaposleni bi trebalo s poštovanjem da se izražavaju o firmi i njenim klijentima, kako ne bi naškodili imidžu firme
- Pravno ste odgovorni za sve što napišete na društvenim mrežama i kompanija može da kazni zaposlenog za komentar ili fotografiju koja može da naškodi imidžu firme
- Ako u svoj profil zaposleni stavlja naziv organizacije i svoju poziciju, treba da razmisli kako sadržaj njegovog profila može da utiče na poslovne saradnike kompanije u kojoj radi
*pravila koja koriste velike svetske kompanije

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ruski tankeri stoje prazni širom sveta?

Gotovo svaki ruski naftni tanker koji je pod sankcijama stoji nekoliko meseci nakon uvođenja ograničenja, što pokazuje kako sankcije SAD mogu da poremete lanac snabdevanja ruskom naftom.

8:03

21.5.2024.

1 d

Svet

Sledi novi talas bankrota? Ovaj sektor puca

Nakon rasta u februaru, nemački ugostitelji su u martu opet poslovali slabije. Promet je realno opao za 2,4 odsto, a nominalno za 1,5 odsto, saopštio je u utorak Savezni zavod za statistiku.

19:22

21.5.2024.

22 h

Svet

EU dala zeleno svetlo Nemačkoj

Evropska unija je dozvolila Nemačkoj da subvencioniše delove teretne železnice sa 1,7 milijardi evra. Komisija EU odobrila je isplate u utorak u Briselu.

16:21

21.5.2024.

1 d

Podeli: