Beograđanku izbacili iz busa zbog bebe u kolicima?

Izvor: Mondo, 05.Avg.2016, 19:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beograđanku izbacili iz busa zbog bebe u kolicima?

Jedna Beograđanka požalila se na društvenoj mreži Facebook da je iz gradskog autobusa izbacio vozač zato što bebu nije držala u naručju, već je dete bilo u kolicima.

Foto: Printscreen/Facebook

Ona je u petak objavila da se incident dogodio na liniji 77 u 14.50 navodeći da vozač nije hteo da krene dok je beba u kolicima.

“Gospodin navodno smatra da beba od dva meseca koja još ne drži vrat sama treba da bude u mom naručju, umesto >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << vezana u kolicima i zakočena. Da li i osoba sa invaliditetom treba da izađe iz kolica i sedne na sedište? Jel moguće da ovo postoji?”, napisala je ogorčena Beograđanka.

Nadležni iz GSP-a još se nisu oglasili ovim povodom, ali je "Savez ozbiljnih sindikalaca (SOS) GSP" objavio da je po pravilniku iz 2004. član 70. u prevoz dozvoljeno uneti sklopljena dečija kolica.

"Ovom prilikom ne opravdavamo, ako su navodi tačni, vozača, ukoliko je stvarno, kako putnica navodi, izbacio iz autobusa. Vozač je ukazao na nepravilnost u prevozu i verovatno upozorio putnicu da je zabranjeno kolica unositi u prevoz, a da nisu sklopljena. Verujemo da vozač nije hteo da nastavi vožnju iz dobre namere kako se ne bi desila veća šteta nego korist da je dete bilo u kolicima, jer ukoliko bi vozač naglo zakočio, postavlja se pitanje da li se kolica ne bi prevrnula i beba ispala iz njih. Da li bi kolica u toj situaciji povredila nekoga".

Sindikalci su istakli da bi vozače  u ovakvim ili sličnim situacijama trebalo dodatno edukovati na koji način treba postupiti u ovakvim situacijama.

".... danas je 2016. godina i neki članovi nemaju veze s današnjim vremenom. Slična situacija je i bila ako se sećate sa invalidskim kolicima kada vozač nije hteo putniku da spusti rampu samo zato što u pravilniku iz 2004. godine stoji da vozač ne sme napustiti svoje radno mesto, a što je u ovom slučaju vozačka kabina", naveli su iz SOS GSP.

Oni se nadaju da će nadležni u JKP GSP "Beograd" ispitati detaljno slučaj i pokrenuti edukaciju i promenu pravilnika da se ovakve ili slične situacije ne bi dešavale.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.