Beograđani zabeležili čudne pojave na drveću: Svi se pitaju o čemu se radi FOTO

Izvor: B92, 18.Apr.2023, 15:26

Beograđani zabeležili čudne pojave na drveću: Svi se pitaju o čemu se radi FOTO

Neobična ljigava pojava koja zaposeda stabla raste na proleće i hrani se sokom, a ove bube, koje se navodno zovu grobljanke, napadaju i fasade zgrada.

Dve neobične pojave primećene su ovih dana na stablima drveća u Beogradu.

Sugrađani su ih obe fotografisali i objavili u grupi Divlji Beograd na Fejsbuku, u kojoj se redovno oglašavaju ljubitelji prirode deleći svoja iskustva, mišljenja, zanimljiva zapažanja i fotografije.

Jarkonarandžasta pojava >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << napala je drvo na Adi Ciganliji, a jedan od poznavalaca na grupi objasnio je šta je to u stvari.

Ovaj slučaj zabeležen je na omiljenom izletištu i šetalištu Begrađana, na Adi Ciganliji početkom aprila.

Pojava je već zabeležena, ali njena jarkonarandžasta boja privlači pažnju i izgleda veoma odbojno.

Druga pojava koja deluje još odbojnije jeste najezda insekata koje su neki u grupi nazvali bubama grobljankama zatraživši objašnjenje jesu li to stvarno one.

Prema njima opšteomražene smrdibube deluju stvarno simpatično. Za bube sa slike sugrađani kažu da sa okolnih lipa kidišu i na fasade zgrada.

"Cryptococcus macerans. Kvasac iz porodice Cryptococcaceae, raste u proleće na različitim vrstama listopadnog drveća na mestima oštećenja stabala, gde se hrani ugljenim hidratima iz sokova koji cure. Jarko narandžasta boja potiče od karotena. Neki sojevi mogu biti patogeni za ljude, ali u manjoj meri nego neke druge vrste iz istog roda koje su poznate kao izazivači infekcija. Literaturne podatke o nalazima u Srbiji nisam našao ali sam video da je nekoliko ljudi ovih dana nalazilo ovu vrstu pa mislim da nije toliko retka", navodi se u objavi na Fejsbuku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Ada

Nastavak na B92...






Povezane vesti
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.