Albanci blokirali ulaz u manastir u Ðakovici, monahinje ostale zaključane

Izvor: BKTV News, 06.Jan.2018, 15:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Albanci blokirali ulaz u manastir u Ðakovici, monahinje ostale zaključane

Grupa kosovskih Albanaca blokirala je danas u Ðakovici pristup manastiru Presvete Bogorodice, iako je grupa Srba otkazala najavljenu posetu zbog pretnji i bezbednosne situacije, navodi na svom Fejsbuk profilu otac Sava Janjić.

Otac Sava Janjić dodaje, da su četiri monahinje ostale zaključane u manastiru, te da liturgija nije služena niti je iko mogao da donese badnjak.

Kako kaže, jutros je grupa kosovskih Albanaca blokirala pristup manastiru zbog navodnog >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << mirnog protesta koji je "bio prilika da se na božićne praznike izađe u javnost sa porukama etničke i verske mržnje".

"Navodni mirni protesti samo su nastavak etničkog čišćenja Ðakovice od Srba koji je usledio nakon 1999, uništavanjem srpskih crkava i kuća", navodi Janjić.

Kako kaže, Srbi se već godinama suočavaju sa negiranjem osnovnih verskih i ljudskih prava, a ovaj primer pokazuje da hrišćani na KiM ne mogu svuda slobodno ni Božić da proslave.

"Videćemo da li će međunarodni predstavnici u međuvremenu uspeti da pruže garancije za bezbednost", kaže Janjić i podseća da je blokirani manastir do temelja bio spaljen u pogromu 2004. godine.

"Pravoslavno groblje još i danas predstavlja tužnu sliku savremenog varvarstva i mržnje. Na žalost, i posle 18 godina mnogi naši vernici ne mogu da dođu na Kosovo i Metohiju dok oni koji su ovde ostali žive u stalnoj zebnji i neizvesnosti zbog etničke mržnje koja se širi na svakom koraku", kaže Janjić.

Dodaje, da uz nekoliko izuzetaka, niko javno ne sme da digne glas protiv preovladujućeg terora u kome su posle rata od kosovskih ekstremista stradali i mnogi čestiti kosovski Albanci. "

"Nije ni čudo što se Kosovo danas suočava sa sve ozbiljnijim međunarodnim osudama", zaključio je Janjić.

Potpredsenik kosovske vlade i ministar za zajednice i povratak, Dalibor Jevtić, saopštio je danas da jutrašnji "miran protest" grupe Albanaca i blokada manastira Presvete Bogorodice od Albanaca imaju samo jedan cilj, da Srba u Ðakovici nema.

"Protiv koga i čega su protestovali jutros okupljeni Albanci ispred manastira u Ðakovici? Naravno, odgovor se zna, cilj je isti - da Srba u Ðakovici nema. Ja neću ni ovog puta, kao što to nisam nikada ranije činio, da koristim teške reči, ali tražim i zahtevam da konačno na delu imamo vladavinu prava, a ne ulice u Ðakovici", navodi Jevtić.

Kako kaže, ni ovaj Božić Srbi iz Ðakovice ne mogu da dočekaju u svojim kućama i u miru.

Jevtić navodi da povodom ovih događaja ima nekoliko pitanja za kolege u vladi Kosova, te da od njih očekuje kako odgovore, tako i osudu i konkretna dela.

"Ko je i zašto zaključao monahinje u manastiru Presvete Bogorodice na Badnje jutro, ko je i zašto onemogućio služenje liturgije na ovaj veliki praznik, ko je i zašto jutros u Ðakovici zabranio unošenje Badnjaka u crkvu, ko je i zašto monahinjama onemogućio da jutros kupe hleb?", navodi Jevtić u saopštenju.

Kako kaže, danas postoji obaveza da se radi na uspostavljanju ljudskih vrednosti u društvu na Kosovu, mir, suživot i tolerancija.

"Neka budu sigurni oni koji misle da će Srbi odustati od povratka u Ðakovicu i na Kosovo - to se neće desiti, jer mi ne odustajemo i to je naša poruka i ovog Božića. Mi samo hoćemo da budemo svoj na svome i u Ðakovici, ali i u Mušutištu i svuda tamo gde smo vekovima na Kosovu kao narod živeli", zaključio je potpredsednik vlade Kosova.
Pogledaj vesti o: Facebook

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Monahinje zaključane, manastir BLOKIRAN: OVO je JEDINI CILJ Albanaca koji protestuju u Đakovici (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Jan.2018

Oglasio se potpredsenik kosovske vlade i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić..Potpredsenik kosovske vlade i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić, saopštio je danas da jutrašnji "miran protest" grupe Albanaca i blokada manastira Presvete Bogorodice od Albanaca imaju samo jedan...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.