„Ко рано рани“ – У току је Европска недеља имунизације

Izvor: GradskeInfo.rs, 26.Apr.2023, 10:27

„Ко рано рани“ – У току је Европска недеља имунизације

Форум пацијената Србије и удружење лекара наставља данас, поводом обележавања Европске недеље имунизације, са великом кампањом „Ко рано рани“, са циљем да се у јавности подигне свест о значају имунизације као најбољем виду превенције многих заразних болести. Фото: PrtSc/ >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Facebook/Forum pacijenata Srbije „И поред тога што је имунизација глобално смањила обољевање од заразних болести које могу да се спрече вакцинацијом, модерна цивилизација се данас сусреће са проблемом одрживости спровођења имунизације“, рекао је за Тањуг Марком Миловановићем, председником Форума пацијената Србије.
Према његовим речима, многи програми вакцинације су занемарени због двосмислених порука у јавности које су довеле до негативних ставова о имунизацији. „Данас су нам на располагању вакцине за превенцију више од 20 животно угрожавајућих болести, које омогућавају људима да живе дуже и квалитетније, спречавајући три до пет милиона смртних исхода сваке године, од болести као што су: дифтерија, тетанус, велики кашаљ, грип, пнеумококне инфекције и друге. Зато је вакцинација једна од најбољих решења, јер ће се грађани на тај начин заштитити од тежих облика болести, хоспитализације и смрти, а поготову старије особе од 65 година и хронични болесници“, рекао је Миловановић.
Он је указао да, у седмици у којој се обележава „Европска недеља имунизације“, Форум пацијената Србије и струковно удружење пулмолога из Респираторног едукативног Центра, настављају са кампањом „Ко рано рани“. Др Ана Јеремић, из Дома здравља Вождовац, изјавила је да респираторне инфекције представљају најчешће инфекције савременог човека.
„Најчешћи узрочници респираторних инфекција су вируси инфлуенце и параинфлуенце, респираторн синцицијски вирус риновируси, коронавируси и други. Од акутних респираторних инфекција, одрасле особе просечно оболе три до пет пута годишње, а деца још чешће“, рекла је она за Танјуг.
Према њеним речима, у последњих неколико година постоји један тренд одбијања, или скептицизма када је реч о вакцинацији, како обавезним тако и сезонским вакцинама. „Родитељи често вођени различитим интернет дезинформацијама одлажу или одбијају вакцинацију. Мало смо заборавили и на грип и пнеумококне болести“, рекла је др Јеремић.
Она је упозорила да пнеумокок може да покрене читав низ болести, од упале средњег уха, до врло тешких болести, да продре у крв и изазове сепсу и менингитис. „Све те болести и њихови тежи облици у мањој или већој мери могу да се спрече вакцином која се, поред деце, препоручује посебно старијим особама од 65 година и хроничним болесницима“, рекла је др Јеремић.
„Dual radar“ od pre desetak dana i u Srbiji

Преузмите андроид апликацију.
Чланак „Ко рано рани“ – У току је Европска недеља имунизације се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.