Zimnica: Tradicionalna turšija – Recept za savršenu kombinaciju povrća!

Izvor: Svet plus, 09.Sep.2024, 09:55

Zimnica: Tradicionalna turšija – Recept za savršenu kombinaciju povrća!

Kada jesen pokuca na vrata i pijace ožive bogatstvom svežeg povrća, vreme je da se pripremi zimnica. 

Turšija, kao jedan od najomiljenijih tradicionalnih načina konzerviranja povrća, predstavlja nezaobilazni deo zimskih trpeza u mnogim domaćinstvima.

Ovaj šareni miks povrća u kiselom rastvoru ne samo da dodaje živost i ukus jelima, već i čuva bogatstvo vitamina tokom hladnih zimskih dana.

Potrebni sastojci:

1 kg šargarepe
>> Pročitaj celu vest na sajtu Svet plus << />
1 kg krastavčića

1 kg karfiola

1 kg zelenih paprika

500 g ljutih feferona (po želji)

1 veza celerovih listova

2 glavice belog luka

2 l vode

1 l sirćeta (9%)

100 g soli

100 g šećera

10 zrna bibera

5 zrna pimenta

5 lovorovih listova

Konzervans (po želji)


Priprema:

Operite i očistite svo povrće. Krastavčiće ostavite cele, šargarepu isecite na kolutove, karfiol odvojite na cvetove, a papriku isecite na veće komade. Feferone možete ostaviti cele, ako želite pikantniju turšiju. Pre nego što počnete sa slaganje turšije, obavezno sterilizujte tegle. Najbolji način je da ih prokuvate u ključaloj vodi 10-15 minuta, a zatim ih stavite da se osuše na čistoj krpi.

Foto: Pixabay

 U svaku teglu počnite sa ređanjem povrća – naizmenično stavljajte šargarepu, krastavčiće, karfiol i paprike. U svaku teglu dodajte nekoliko zrna bibera, pimenta i lovorov list. Između povrća dodajte par listova celera i po nekoliko čenova belog luka.

 U lonac stavite vodu, sirće, so, šećer i sve začine. Pustite da proključa i kuvajte rastvor 5 minuta. Nakon toga, vrućim rastvorom prelijte povrće u teglama.

Tegle dobro zatvorite poklopcima i ostavite da se ohlade na sobnoj temperaturi. Kada su tegle potpuno hladne, odložite ih na tamno i hladno mesto, poput podruma ili špajza.  Turšija će biti spremna za konzumaciju nakon 2-3 nedelje, kada povrće upije sve ukuse iz rastvora i omekša. Idealno je poslužiti je uz mesna jela, pečenje, ali i kao osvežavajući dodatak uz kuvana ili suva jela.

Uvek možete prilagoditi količinu sirćeta i soli prema vašem ukusu. Ako volite blaži ukus, smanjite količinu sirćeta ili ga zamenite blagim vinskim sirćetom. Ljubitelji ljutine mogu dodati više feferona ili ljute paprike.

Nastavak na Svet plus...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet plus. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet plus. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.