Žika Nikolić i u gradu čuva tradiciju: Palim badnjak u stanu

Izvor: Svet, 06.Jan.2017, 23:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žika Nikolić i u gradu čuva tradiciju: Palim badnjak u stanu

Žika Nikolić će i za Božić iz studija RTS uživo voditi “Šarenicu“. Pre nego što počne njegova emisija, on će poraniti kako bi u svom domu dočekao položajnika.
“Božić proslavljam onako kako se to može u gradskim uslovima i u stanu. Na Badnje veče unosimo badnjak u kuću, palimo ga i obavljamo čitav ceremonijal i pripreme za doček položajnika za Božić”, kaže Žika za Kurir i napominje da pamti kako se ovaj praznik slavio dok je bio dete.
“Na >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet << Badnji dan odlazio sam sa ocem u šumu i sekli smo badnjak. Donosili smo ga do kuće i čekali veče kada će biti unet. Tog dana pekla se pečenica i pripremala bogata trpeza. Uveče bismo uz čitav ceremonijal, pijukanje pilića i kvocanje unosili slamu, orahe, pšenicu… I, naravno, veliki badnjak koji bismo naložili u šporetu. Mislim da se u mom selu ti običaji nisu ni dan-danas promenili”, ističe Nikolić.

On se prisetio i božićnih anegdota sa sela.
“Nama deci posebno je bila interesantna pečenica, jer je na Badnji dan, pošto se posti, bilo strogo zabranjeno pipati je. Jednom smo se dočepali hrskave kožice. Bili smo otkriveni. Nikad nam se više to nije ponovilo”, ispričao je za Kurir Žika.

Nastavak na Svet...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.