Umrla Vera Molnar

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Dec.2023, 17:51

Umrla Vera Molnar

Preminula je uoči svog 100. rođendana...

Vera Molnar, medijska umetnica rodom iz Mađarske, preminula je danas u Francuskoj.

Vera je preminula mesec dana uoči svog 100. rođendana.

Rođena je 5. januara 1924. godine kao Vera Gak i smatra se pionirkom kompjuterske umetnosti i generativne umetnosti, a takođe je i jedna od prvih žena koja je koristila računar u svojoj umetničkoj praksi.

Rođena je u Mađarskoj, studirala je estetiku i >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << istoriju umetnosti na Mađarskom univerzitetu lepih umetnosti. Tokom 1940-ih i 50-ih godina stvarala je nereprezentativne slike. Do 1959. pravila je kombinatorne slike, a 1968. koristila je kompjuter da napravi svoje prve algoritamske crteže.

Kada je uzela francusko državljanstvo ime je promenila u Vera Molnar.

U svojoj veoma dugoj umetničkoj karijeri, koristila je razne tehnike i materijale. Vera je crtala, lepila, slikala, dizajnirala skulpture, programe, fotografije, stvarala instalacije, grafike i umetničke knjige.

Kako navode francuski mediji, Vera je preminula jutros u Parizu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.