U poseti operativnom centru MUP Srbije: Vozač ‘kantrimena’ znao gde su kamere u gradu?

Izvor: Svet, 16.Avg.2014, 00:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U poseti operativnom centru MUP Srbije: Vozač ‘kantrimena’ znao gde su kamere u gradu?

Dve činjenice: Luka Jovanović poginuo je na prometnom mestu. Građani sumnjaju da je nemoguće da kamere nisu snimile bezobzirnog vozača.
Reporteri “Blica” ušli su oba operativna centra MUP Srbije i na licu mesta proverili navode MUP-a i sumnje građana. Dva centra, jedan u sedištu beogradske policije u nekadšnjoj ulici 29. novembra i drugi u Ljermontovljevoj.
Krećemo od policije u 29. novembra, od Komandno-operativnog centra. U njemu kamere koje nadgledaju delove Beograda >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet << i gde je napravljen snimak tragedije.
Oko 22 časa, u noćnoj smeni smo sa istom grupom policajaca koja je dežurala 25. jula kada se dogodila nesreća na Brankovom mostu. Tražimo da nam puste prvi snimak – ulazak vozila “kantrimen” na Brankov most i sam udes.
Vozilo se pojavljuje i tek treba da se uključi na most. Kažemo “uvećajte nam deo gde su tablice“. Policajka koja je te kobne večeri bila za jednim od monitora i videla tragediju uvećava snimak. Sa svakim novim zumom slika se sve više razliva. Tražimo da sami uvećamo, rezultat isti. U operativnom centru koji je na dva nivoa na jednom zidu je desetak velikih monitora. Na gornjem spratu su veličine kompjuterskih.
Na velikim ekranima različiti delovi grada. Tražimo da nam izdvoje i puste Brankov most sada. Svakim uvećanjem da se vidi vozilo u pokretu slika postaje mutna. Moguće je uvećati tablice automobila koji stoje u mestu i ona se vide čisto posle zumiranja u delu koji je prema Zelenom vencu, bliže kameri. “Kantrimen” se, međutim, kretao. Suprotan pravac, Novi Beograd.

- Pogledajte trenutak tragedije. Gotovo se ništa ne vidi, to je suviše daleko za ovakvu kameru. Shvatili smo da se dogodila neka nesreća samo jer je grupa svetala zablinkala na jednom mestu – kaže ona.
Slika posle uvećanja: vide se mutni automobili, konture tela. Pojavljuje se autobus, na trenutak pokriva ekran, zaobilazi mesto tragedije.
- Odmah smo sa ove kamere usmerili drugu. I on je odmah skrenuo. Ta druga kamera hvata ga sa strane, nema brojeva tablica. Ostale kamere na putanji ubice nisu policijske. One nemaju mogućnost snimanja, protočne su. Događaj se može samo videti samo da je bilo sreće da neko kome pripadaju sedi pored – kaže jedan od policajaca.
Drugi policajac koji sve vreme sedi pored ekrana dodaje: “Nikome od nas nije svejedno kada čujemo da policija skriva sina nekog bogataša.” Kaže: “I mi smo očevi i nismo krivi što nam je tehnika ovakva.
- Može se naslutiti da vozač zna gde ima kamera, da poznaje grad. Tablice nisu snimljene, ali je pronađen serijski broj automobila – kaže jedan od policijaca.
Hvatanje u žutoj traci

Odlazimo u Ljermontovu gde su kamere sa kojih nam stižu kazne. Tražimo da vidimo kako funkcioniše hvatanje u žutoj traci. Pitamo, kako je moguće da “kantrimen” nije snimljen u traci pored žute na Brankovom mostu jer kada stignu kazne ti automobili se vide.
- Kamera ne snima stalno, registruje samo trenutak prekršaja. Znači, bilo je neophodno da je neko u žutoj traci napravio prekršaj u trenutku kada je prolazio automobil za kojim se traga. U tom trenutku nije bilo prekršaja. Proverili smo i ne samo vreme pre i posle tragedije već i sve registrovane slučajeve prekršaja u poslednjih nekoliko meseci kako bi eventualno pronašli ovaj automobil – kaže načelnik u saobraćajnoj policiji Dragan Bogosavac.
 
Izvor/Foto: Blic

Nastavak na Svet...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.