U 74. godini DOKTORIRAO: Muzičar koji je POGINUO godinama provodio vreme sa pastirima na planini, ceo život se borio za jedno

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Feb.2024, 18:21

U 74. godini DOKTORIRAO: Muzičar koji je POGINUO godinama provodio vreme sa pastirima na planini, ceo život se borio za jedno

Borio se kako bi zaštitio muziku od zaborava, ali ono pravu, staru muziku, kao i folklor.

Profesor Ivo Brkić poginuo je u danas, 7. februara u teškoj nesreći u blizini Zadra.

On se rodio u Tuzli 1946. godine, a u Zadar se doselio pre pedeset godina, i tu je ostavio najdublji trag svog delovanja, odnosno spasio od zaborava folklorne tradicije severne Dalmacije.

U nekoliko intervju koje je davao za medije, s ponosom je siticao da je muziku učio od >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << pastira pevača s kojima je provodio godine na raznim planinama.

Pored brojnih priznanja, jedno od najdragocenijih je to što je pre četiri godine u 74. uspeo da završi svoj doktorat na Odeljenju za muzičku umetnost Umetničke akademije Univerzitetu u Splitu.

Podsetimo, do nesreće je došlo kada je na raskrsnici s putem prema Škabrnji skrenuo levo i oduzeo prednost automobilu zadarskih tablica kojim je upravljao 42-godišnjak koji se kretao iz smera Zemunika prema Smilčiću.

Oba vozača su vozilom hitne pomoći prevezena u Opštu bolnicu Zadar, gde je Brkić od zadobijenih povreda preminuo, dok su 42-godišnjaku utvrđene lake telesne povrede.

Srbija Danas/A.N.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.