Svetski džez u Novom Sadu!

Izvor: Svet, 28.Okt.2014, 22:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetski džez u Novom Sadu!

Nakon 17 godina od kada se Vasil vratio u Srbiju iz Amerike, ovo je prvi put da se susreće sa starim prijateljem, renomiranim saksofonistom i kompozitorom Davidom Binijem.
Vasil Hadžimanov Bend i Bini će iskoristiti priliku da zasviraju zajedno u okviru najnovijeg projekta M Lab koji se realizuje u saradnji sa Radio Televizijom Vojvodine, a koji pored koncerta obuhvata i Master Class (javni čas). Snimak koncerta će biti deo najnovijeg, live albuma Vasil Hadžimanov >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet << Benda, čije je objavljivanje planirano 2015. godine.
30. oktobra ljubitelji, pre svega, dobrog i kvalitetnog jazz zvuka moći će da prisustvuju Master Class-u na temu “Jazz saksofon i moderna jazz kompozicija” od 17 časova, a potom i koncertnom nastupu VHBenda i Dejvida Binija sa početkom u 21 čas.
Osnovna ideja koja stoji iza M Lab-a je da se muzika ne posmatra i ne koristi samo u pasivnom kontekstu (publike koja sluša i gleda koncert), već je koristiti kao kanal za lakšu i dostupniju muzičku edukaciju tako što će se omogućiti direktna interakcija učesnika (predavača), sa učenicima, studentima, profesionalcima i drugom muzičkom i ne muzičkom javnošću.
Ideja o seriji muzičkih radionica pod nazivom M Lab desila se, po mom mišljenju, iz čiste potrebe za saznanjem mnogobrojnih segmenat, koji čine muziku i muzički biznis danas, a koje na žalost nemamo u našoj zemlji gde da naučimo. Sistem predavanja koje planiramo da snimamo ima za cilj da mladim muzičarima pokaze koliko različitih mogućnosti ima u bavljenju ovom profesijom i da im pruži širok izbor opcija kada jednog dana odluče da se bave ovim poslom”, izjavio je Vasil Hadžimanov i dodaje: “Ja bih lično bio presrećan da sam u svom periodu muzičkog sazrevanja imao prilike da gledam ili čak prisustvujem takvim predavanjima i sve to u svojoj zemlji.
Ulaznice za koncert Dejvid Binija i VHBenda se mogu naći na Gigstix prodajnim mestima po ceni od 500RSD. Ulaz na Master Class (javni čas) je besplatan.
David Binney je Američki alt saksofonista i kompozitor, sa izdatih 13 autorskih albuma, veoma cenjen i priznat, kako od strane kolega i kritičara tako i od publike koja je imala priliku da ga čuje na brojnim festivalima i koncertima širom sveta. Nastupajući, od jazz klubova u New York-u, do jazz festivala po celom svetu, David je delio scenu sa nekim od najvećih muzičkih imena današnjice kao što su Aretha Franklin u Carnegie Hall-u, do John Zorn, Bill Frisell, Medeski Martin i Wood, Brian Blade, Jim Hall, Gil Evans Orchestra, Norah Jones, Chris Potter, Uri Caine i drugima.
Kompozitor, klavijaturista i aranžer, Vasil Hadžimanov sa svojim bendom svrstan je u najproduktivnije i najperspektivnije džez muzičke sastave Srbije i bivše Jugoslavije sa objavljenih pet albuma od 2001. godine, mnoštvom nastupa u zemlji i regionu kao i redovnim prisustvom na svim ovdašnjim, regionalnim i internacionalnim džez manifestacijama i festivalima. Sva izdanja i muzika VHBand-a su u Srbiji proglašeni za umetnička dela od kulturnog značaja za ovu zemlju.
David Bini i Vasil Hadžimanov – Nastalo kao poznanstvo tokom studentskih dana, prijateljstvo između Vasila i David-a rezultiralo je velikim brojem nastupa i zajedničkih snimanja tokom Vasilovog boravka u Americi. Upravo iz zajedničke muzičke prošlosti se i rodila ideja da se realizuje ovaj interesantan projekat. Ovo je takođe prvi put da jedan istaknuti predstavnik Američke moderne jazz scene saradjuje sa srpskom grupom muzičara.



Autor: Life Content
Foto: Promo

Nastavak na Svet...






Povezane vesti

Vasil Hadžimanov i Dejvid Bini: Svetski džez u Novom Sadu

Izvor: Lepota i zdravlje, 29.Okt.2014, 09:49

Vasil Hadžimanov Bend i Dejvid Bini će iskoristiti priliku prvi put posle 17 godina da zasviraju zajedno u okviru najnovijeg projekta M Lab koji se realizuje u saradnji sa Radio Televizijom Vojvodine. Ovaj projekat, osim koncerta, obuhvata i Master Class (javni čas) koji će biti održan 30. oktobra...

Nastavak na Lepota i zdravlje...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.