Serija Sex Education pre 10 godina bi bila zabranjena!

Izvor: Svet plus, 18.Jan.2019, 12:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Serija Sex Education pre 10 godina bi bila zabranjena!

Serija "Sex Education" pre 10 godina bi bila zabranjena! Eksplicitan sadržaj, tabu teme, golotinja u svrsi humora i opaske koje igraju na ivici noža između prihvatljivih i uvredljivih našle su svoj put zahvaljujući striming platformi. 

Nijedna televizija pre desetak godina ni u ludilu ne bi pristala da emituje britansku seriju “Sex education” koja je nastala u saradnji sa Netflixom. Eksplicitan sadržaj, tabu teme, golotinja u svrsi homora i opaske koje igraju na ivici >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet plus << noža između prihvatljivih i uvredljivih našle su svoj put zahvaljujući striming platformi. Kreatorka serije Lori Nun je zagazila na opasnu teritoriju rečenicom kojom se otvara trejler (koji nije verodostojan prikaz serije i deluje kao otrcana već viđena tinejdž drama) u kojoj seksualni terapeut Džin (Džilijan Anderson) bez zadrške zabrinuto konstatuje pred svojim sinom Otisom:

“Dušo, primetila sam da imaš problem sa masturbacijom“.

Ovo je samo jedno slano zrnce u moru onoga šta se događa u “Sex Education”. Pipava tema (u svakom smislu te reči) prvenstveno je fokusirana na dinamiku odnosa između majke i sina. Otisa ne smara što je njegova majka slobodnog duha, naročito seksualnog, i što im kroz kroz kuću barem jednom nedeljno prošeta neki go muškarac kojeg je Džin pokupila prethodne večeri, i koji svaki put uleti u Otisovu sobu ranom zorom misleći da je pogodio vrata toaleta.

Džin je seksualni terapeut, pa je dom svojevrsni seksualni hram prepun umetničkih dela koji slave telo i intimnost odnosa. Kamasutra kao kućna Biblija postoji na svakoj polici u najrazličitijim izdanjima. Džin nije loša majka, naprotiv, u svojoj opuštenosti i zabrinutosti koju pokušava da suzbije, kako ne bi udavila sina, dozvoljava mu da bude što je moguće otvoreniji sa njom. Ali, kako to obično biva Otis je povučeni tinejdžer koji bi najradije da ostane neprimećen sa po kojom seksualnom frustracijom.

Na drugoj strani spektra srednja škola kao stanište podivljalih hormona je igralište na kojem deca nisu preterano zainteresovana za lopatice i pravljenje dvorca od peska nego za seks i ništa drugo nego za seks. S obzirom na to da je u pitanju nesnađena životna faza kad mnogi klinci imaju problema sa svojim telom i doživljajem seksualnosti. “Sex Education” na izuzetno komičan i satiričan način predstaviće sina direktora škole Adama Grofa sa najvećim ponosom u školi koji i da hoće ne može da doživi vrhunac i koji će početi da se loži na Otisovu majku, problematičnu Miv koja pokušava da napravi biznis sa Otisom koji bi davao seksualne savete svojim vršnjacima jer je nasledio talenat od majke, a dvojac bi naplaćivao psiho-seksualne terapije i Erika, Otisovog druga, večitu vreću za udaranje koji nije upotpunosti izašao iz ormana, ali dok je unutra meta je za lokalne siledžije.

Pitak, britak i neusiljen humor koji neprestano plete tokom osam epizoda je jedna strane medalje serije koja u rukavu ide mnogo dalje i dublje sa problematikom prerane trudnoće, nasilja, odbacivanja i na kraju krajeva seksa.

Fantastična glumačka postava i ciničan britanski humor upotpunjen šokantnim scenama koje obaraju na patos i ostavljaju vilicu razapljenu “Sex Education” čini jednom od najboljih komedija-drama već na samom početku godine.

Dovoljno je 10 minuta prve epizode da bi se ustanovila briljantnost scenarija, oštroumnost humora i nešto više minuta za težinu serije koja sa sobom nosi etiketu komedije.

“Sex Education” je obavezno štivo u januaru koje je nemoguće da vam se ne dopadne. Osim ako ne volite seks.

Nastavak na Svet plus...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet plus. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet plus. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.