Psihološka starost i kako je pobediti! Imate 50, a svima izgledate starije!

Izvor: Svet plus, 13.Jan.2020, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Psihološka starost i kako je pobediti! Imate 50, a svima izgledate starije!

Psihološka starost i kako je pobediti! Niko od nas ne želi da izgleda starije od svojih godina. Kako naučiti da prepoznamo znake psihološke starosti, kako da je potpuno pobedimo i ne dozvolimo da nas savlada.  Imate 50 godina, a svima izgledate starije!

"Imaš 50 godina? Pa i izgledaš tako..." Veoma je neprijatno kada čujete ovakav "kompliment". Ali mnogo je gore kada vam kažu da izgledate starije nego što zaista jeste. Uostalom, ako ste psihički ostareli, onda >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet plus << ćete ubrzo i fizički ostariti.

Kako pobediti sedam vidljivih znakova psiho-starosti?

1. Prekomerna težina - Ovome dodajte još 10 kilograma na svakih pet godina. Prekomernu težinu uzrokuju psihički problemi, ali i nemogućnost smanjenja iste uzrokuju isti problemi.

Zaštita: Zdrava i umerena ishrana i odgovarajuća fizička aktivnost. Pešačenje je savršena vežba!

2. Pogurenost - pogrešno držanje vam daje stariji izgled. Ako imate staračku grbu radite na tome da se "ispravite" što pre. Staračka grba utiče i na zdravlje i na raspoloženje.

Zaštita: Naviknite se da stojite, sedite i hodate držeći leđa ravno. Važno je za vaše zdravlje da imate pravilno držanje.

3. Usporen hod - težak, senilan. Način na koji hodamo pokazuje to kako "hodamo kroz život". I psihološki problemi utiču na vaše hodanje, ne dozvoljavaju vam da lako i samouvereno koračate. Savladajte tehniku "šetnja moći" uz pomoć psihologa.

Zaštita: Bez obzira koliko to bezobzirno zvučalo ali trudite se da hodate dugo i pravilno.

4. Psihološke bore - nisu povezane sa starošću, već sa stalnim stresom i negacijom pozitivnih stvari. Lako dodaju čak i po desetak godina na stvarnu starost.

Zaštita: Proverite korene stresa i rešite ga se. Redovno meditirajte ili se molite, jer to opušta lice i um. Isključite misli, opustite se...

5. Maska umesto lica - napet izraz lica. Ovaj zaleđeni izgled lica može da vam doda od 5 do 10 godina na stvarnu starost. To se dešava kada je osoba psihološki zaglavljena u nekoj od društvenih uloga.

Zaštita: Izađite iz nametnute uloge. Radite vežbe za lice koje rade glumci kako biste opustili mišiće lica.

6. Smrznut pogled - zenice napeto gledaju u jednu tačku. Mentalne sposobnosti su oslabljene. Svest nema brz pristup unutrašnjim resursima: prijatnim sećanjima, pozitivnim emocijama. Takav umoran izgled nastaje usled više sati sedenja za televizorom ili računarom i dodaje vašem životu nekoliko godina.

Zaštita: Isključite televizor. Ograničite komunikaciju sa kompjuterom i pametnim telefonom. Umesto toga čitajte knjige!

7. Grimase - čudne, neskladne osobine poprimaju osobu kada osoba pokuša da se nasmeši ili čak izrazi kakvu vrstu emocija. Kod tih osoba lice se bori kao da leva i desna strana lica ne prima iste komande.

Zaštita: Budite iskreni prema sebi, pa prema drugima. Posetite psihologa.

Nastavak na Svet plus...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet plus. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet plus. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.