Problem koji se prećutkuje: Ratovi, terorizam i pušenje koštaju manje od ove pošasti

Izvor: Svet, 20.Nov.2014, 20:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Problem koji se prećutkuje: Ratovi, terorizam i pušenje koštaju manje od ove pošasti

Troškovi koji nastaju zbog problema gojaznosti na svetskom nivou povećali su se na dva biliona dolara godišnje, što je približno troškovima pušenja ili oružanog nasilja, ratova i terorizma, pokazuje istraživanje.
U izveštaju Globalnog instituta Mekinsi, koji je danas objavljen, navodi se da je 2,1 milijarde ljudi, odnosno oko 30 odsto svetskog stanovništva, gojazno ili ima prekomernu težinu, prenosi AP.
Ukoliko se sadašnji trend nastavi, predviđa se da će do 2030. godine >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet << gotovo polovina odrasle svetske populacije imati problem s težinom.
Ekonomski uticaj gojaznosti veći je nego alkoholizma i klimatskih promena, preneo je Bi-Bi-Si, a u Velikoj Britaniji ti troškovi iznose oko 74 milijarde dolara.
Zbog medicinskih troškova i smanjenja proizvodnje usled izostajanja s posla zbog bolesti izazvane gojaznošću, problem prekomerne težine sve više košta svetsku populaciju.
Veća gojaznost za posledicu ima sve raširenije bolesti srca i pluća, dijabetes i rak uzrokovan načinom života.
Institut Mekinsi navodi da ne postoji jednostavno rešenje za problem gojaznosti, ali da poboljšanje situacije otežava neslaganje o tom pitanju na globalnom nivou.
U rešavanju problema treba, ocenjuje institut, primenjivati mere koje se manje oslanjaju na individualnu odgovornost, a više na promene u okruženju. U izveštaju se ukazuje na potrebu zajedničke akcije vlada, restorana i proizvođača hrane i pića u suočavanju s problemom.
Izvor: Beta
Foto: Ilustracija, AP

Nastavak na Svet...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.