Izvor: Scandal.rs, 20.Avg.2016, 19:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obratite pažnju na jestivo ulje: Ovo su pokazatelji da postaje toksično i da je vreme da ga se rešite!

Ako ste ikad sipali ulje u tiganj i stavili ga na vatru, a kuhinju je ispunio neprijatan dim, znajte da je ono u tom trenutku prešlo svoju tačku dimljenja. Ulje koje počne da se dimi je neupotrebljivo, a opasan je i sam dim koji se oslobađa kad se ulje pregreje. Pregrevanje ulja stvara niz štetnih jedinjenja koje ne želite da pojedete, ali ni da udahnete. Ako se ulje dimi, to znači da je počelo da oksiduje i da postaje kancerogeno“, upozorava doktor Oz.

Pročitajte >> Pročitaj celu vest na sajtu Scandal.rs << i… Ako budete jeli OVU namirnicu izgledaćete 5 godina mlađe

Zato morate da naučite koje ulje da odaberete za pripremu omiljenih jela. Na primer, za kuvanje uvek birajte ulje sa visokom tačkom dimljenja, savetuje doktor Oz. Tačka dimljenja zavisi od vrste ulja. Orahovo, na primer, počinje da se dimi tek kada postigne temperaturu od 160 stepeni, a ulje semenki grožđa odlično se drži čak do 260.

Iako je dugo vladao mit da na maslinovom ulju ne sme da se dinsta i prži hrana, treba da znate da ono ima tačku dimljenja 210 stepeni, pa na njemu mogu čak da se prže krompirići na tiganju – ulje u tom slučaju doseže temperaturu od oko 180 stepeni, otkriva lekar.

Ostatak teksta pročitajte ovde: Obratite pažnju na jestivo ulje: Ovo su pokazatelji da postaje toksično i da je vreme da ga se rešite!

Nastavak na Scandal.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Scandal.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Scandal.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.