
Izvor: Lepota i zdravlje, 20.Avg.2016, 19:01 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Obratite pažnju na jestivo ulje: Ovo su pokazatelji da postaje toksično i da je vreme da ga se rešite!
Police pune ulja u prodavnicama zbunjuju nas bogatstvom ponude, a doktor Mehmet Oz napominje da bi trebalo sve da isprobamo, ali da pritom treba imati na umu da su ulja jako kalorična i da neka ne treba previše zagrevati, kako ne bi postala štetna za zdravlje. Foto: Guliver/Thinkstock “Ako ste ikad sipali ulje u tiganj i stavili ga na vatru, a kuhinju je ispunio neprijatan dim, znajte da je ono u tom trenutku prešlo svoju tačku dimljenja. Ulje koje počne da se dimi je neupotrebljivo, a opasan >> Pročitaj celu vest na sajtu Lepota i zdravlje << je i sam dim koji se oslobađa kad se ulje pregreje. Pregrevanje ulja stvara niz štetnih jedinjenja koje ne želite da pojedete, ali ni da udahnete. Ako se ulje dimi, to znači da je počelo da oksiduje i da postaje kancerogeno“, upozorava doktor Oz. Pročitajte i… Ako budete jeli OVU namirnicu izgledaćete 5 godina mlađe Zato morate da naučite koje ulje da odaberete za pripremu omiljenih jela. Na primer, za kuvanje uvek birajte ulje sa visokom tačkom dimljenja, savetuje doktor Oz. Tačka dimljenja zavisi od vrste ulja. Orahovo, na primer, počinje da se dimi tek kada postigne temperaturu od 160 stepeni, a ulje semenki grožđa odlično se drži čak do 260. Iako je dugo vladao mit da na maslinovom ulju ne sme da se dinsta i prži hrana, treba da znate da ono ima tačku dimljenja 210 stepeni, pa na njemu mogu čak da se prže krompirići na tiganju – ulje u tom slučaju doseže temperaturu od oko 180 stepeni, otkriva lekar. Ali, izbegavanje tačke dimljenja nije jedino na šta treba obratiti pažnju pri odabiru masti za kuvanje.
Nastavak na Lepota i zdravlje...
Obratite pažnju na jestivo ulje: Ovo su pokazatelji da postaje toksično i da je vreme da ga se rešite!
Izvor: Scandal.rs, 20.Avg.2016
“Ako ste ikad sipali ulje u tiganj i stavili ga na vatru, a kuhinju je ispunio neprijatan dim, znajte da je ono u tom trenutku prešlo svoju tačku dimljenja. Ulje koje počne da se dimi je neupotrebljivo, a opasan je i sam dim koji se oslobađa kad se ulje pregreje. Pregrevanje ulja stvara niz štetnih...