Nezaobilazna zimnica: Kiseli krastavčići! Najbolji recept!

Izvor: Svet plus, 11.Sep.2019, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nezaobilazna zimnica: Kiseli krastavčići! Najbolji recept!

Ako ih volite i ne možete da zamislite zimu bez njih onda je ovo nezaobilazna zimnica i najbolji recept koji će vam sigurno uspeti. Kiseli krastavčići u tegli!

Sigurno ste više puta čuli ili se vama dogodilo da vam kiseli krastavčići jednostavno ne uspeju, a to primetite tek posle nekog vremena, odnosno onda kada želite da ga upotrebite. Krastavčići jednostavno budu premekani, a ni ukus im nije za pohvalu. Da se to ne bi dogodilo sledite sledeći recept ali takođe je >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet plus << jako bitna stvar da tegle držite na tamnom i hladnijem mestu u kući.

Sastojci: 

5 kg kornišona,

3 l vode,

1 l sirćeta,

3 kašike mirođije,

lovorov list,

6 kašika šećera,

6 kašika soli,

1 vinobran,

biber u zrnu,

seme slačice.


Priprema: 

Kornišone operite u nekoliko voda, stavite na čistu krpu da se ocede pa ih uspravno poređajte u prethodno oprane tegle. U svaku teglu dodajte po jedan lorber, jedan cvet mirođije, kašičicu semena slačice i malo bibera u zrnu.

Zatim sledi pravljenje preliva kojim se tegle pune: Vodu i sirće pomešajte, dodajte so i šećer, dobro promešajte i stavite da provri. Kada počne da ključa smaknite sa šporeta. Ostavite da se malo ohladi, pa dodajte vinobran i mešajte da se dobro rastopi. Sipajte preliv u tegle da skroz prekriju krastavčiće i dobro zatvorite svaku poklopcem.

Potom poređajte tegle u široku šerpu na čije dno ćete prvo staviti jednu krpu. Nalijte mlaku vodu do grla tegli i stavite na ringlu da voda ključa nekih 15-ak minuta. Kad krastavčići dobiju svetlo zelenu boju, a mehurići sa dna tegle krenu prema poklopcu, znak je da su kornišoni gotovi.

Izvadite iz tople vode i stavite u ćebe da se utople i tako prenoće. Sutradan ih poređajte na mesto gde inače držite zimnicu.

Još ideja za pripremu zimnice pogledajte OVDE

Nastavak na Svet plus...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet plus. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet plus. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.