Izvor: Svet plus, 02.Nov.2020, 14:21

Nazli- fatme u šećernom sirupu! (RECEPT)

Nazli- fatme u šećernom sirupu! (RECEPT)

Možda do sada niste čuli za Nazli - fatme u šećernom sirupu ali one su zaista fanstastične i vreme je da ih i vi probate! Ovaj orijentalni slatkiš ima poseban i nezaboravan ukus!

U dublju posudu staviti kilogram svežeg, netopljenog maslaca, dodati 5 žumanaca i 1 celo jaje, dobro sve mutiti, a zatim dodati kilogram oštrog brašna. Sve to dobro zamesiti na dasci. Kad je testo rukama dobro izrađeno, otkidati od njega kuglice u veličini većeg >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet plus << oraha, rastanjiti ih da budu 1½ centimetar debljine i odozgo svaku gurabiju pritisnuti palcem.

Ređati ih zbijeno u tepsiju ili pleh, jer se prilikom pečenja nazli-fatme skupljaju. Peći testo na tihoj vatri dok ne porumeni. Radi sigurnosti, jednu pečenu nazli-fatmu izvaditi i prepoloviti, pa ako je i iznutra rumena, znači da je dobro pečena.

Dok se nazli-fatme hlade, kuvati šerbet kojim ih treba preliti: ½ litre vode i kilogram šećera staviti u lonac sa šipkom vanile i staviti na šporet da se sirup skuva. Kuvati ga malo ređe nego za slatko, pa vrelim šećerom preliti pečene i ohlađene nazli-fatme i tako prelivene ostaviti u tepsiji dok ne upiju sav šećer. Veoma su lake i ukusne za jelo.

Napomena: Vi ih možete praviti i drugačijih oblika, kao recimo što je prikazano na slici!

Prijatno!

Još recepata možete pogledati OVDE.

Nastavak na Svet plus...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet plus. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet plus. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.