Ostalo

Sme�no

Nazli- fatme u šećernom sirupu! (RECEPT)

Možda do sada niste čuli za Nazli - fatme u šećernom sirupu ali one su zaista fanstastične i vreme je da ih i vi probate! Ovaj orijentalni slatkiš ima poseban i nezaboravan ukus!

Nazli- fatme u šećernom sirupu! (RECEPT) Screenshoot/njamfood






U dublju posudu staviti kilogram svežeg, netopljenog maslaca, dodati 5 žumanaca i 1 celo jaje, dobro sve mutiti, a zatim dodati kilogram oštrog brašna. Sve to dobro zamesiti na dasci. Kad je testo rukama dobro izrađeno, otkidati od njega kuglice u veličini većeg oraha, rastanjiti ih da budu 1½ centimetar debljine i odozgo svaku gurabiju pritisnuti palcem.




Ređati ih zbijeno u tepsiju ili pleh, jer se prilikom pečenja nazli-fatme skupljaju. Peći testo na tihoj vatri dok ne porumeni. Radi sigurnosti, jednu pečenu nazli-fatmu izvaditi i prepoloviti, pa ako je i iznutra rumena, znači da je dobro pečena. 

 








Dok se nazli-fatme hlade, kuvati šerbet kojim ih treba preliti: ½ litre vode i kilogram šećera staviti u lonac sa šipkom vanile i staviti na šporet da se sirup skuva. Kuvati ga malo ređe nego za slatko, pa vrelim šećerom preliti pečene i ohlađene nazli-fatme i tako prelivene ostaviti u tepsiji dok ne upiju sav šećer. Veoma su lake i ukusne za jelo.










Napomena: Vi ih možete praviti i drugačijih oblika, kao recimo što je prikazano na slici!



Prijatno!


Još recepata možete pogledati OVDE.



 

 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/njamfood.com

Povezane vesti:


>