Najbolja zimnica od paradajza: Domaći paradajz pire! (RECEPT)

Izvor: Svet plus, 06.Sep.2023, 12:17

Najbolja zimnica od paradajza: Domaći paradajz pire! (RECEPT)

Zimnica se uveliko sprema od paprike, paradajza, plavog patlidžana... izbor je veliki, a recepata mnogo. Mi vam danas donosimo domaći paradajz pire, koji vam preko zime može poslužiti za vaše razne đakonije.

Paradajz  je povrće koje je široko konzumirano širom sveta, poznato po svom bogatom nutritivnom sastavu.  Konzumiranje paradajza može pomoći u održavanju zdravog krvnog pritiska, smanjenju rizika od srčanih bolesti, poboljšanju varenja i podržavanju opšteg >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet plus << zdravlja!

NAPOMENA: 

Nutritivni sastav paradajza podložan je promenama u zavisnosti od sorte, zrelosti i načina čuvanja i pripreme. Sve u svemu, paradajz je nutritivno bogat i zdrav izbor u ishrani, posebno ako se konzumira kao deo raznolike ishrane.

Potrebno za domaći paradajz pire:

5 kg zrelih paradajza

2-3 crvene paprike

2 glavice crnog luka

4 čena belog luka

1/2 šolje sirćeta (5% kiselosti)

1/2 šolje šećera

2 kašike soli

1 kašičica crnog bibera

1/2 kašičice crvene paprike u prahu (po želji)

Maslinovo ulje za dinstanje


 Stanija razočarana! Sve je palo u vodu i veridba i brak i budućnost! (VIDEO)

Priprema paradajz pirea:

Operite paradajze i blanširajte ih tako što ćete ih uroniti u ključalu vodu na oko minut. Zatim ih prebacite u posudu sa hladnom vodom da ih ohladite. Kada su dovoljno hladni, skinite im kožu i iseckajte ih na manje komade.

Paprike operite, očistite od semenki i iseckajte na sitne komade.

U velikom loncu, zagrejte malo maslinovog ulja i dinstajte sitno seckani crni i beli luk dok ne postanu staklasti i blago zlatno smeđi.

Dodajte iseckane paprike i dinstajte ih zajedno sa lukom oko 5 minuta, dok paprike ne omekšaju.

Dodajte iseckan paradajz u lonac. Pa dodajte šećer, so, biber i crvenu papriku u prahu (ako želite malo pikantniji ukus). Kuvajte na srednjoj vatri oko sat vremena, povremeno mešajući, dok se paradajz ne raskuva i smesa lepo ne zgusne.

Nakon što se smesa zgusne, dodajte sirće i kuvajte još 10 minuta.

Sterilišite tegle tako što ćete ih oprati i potopiti u ključalu vodu na nekoliko minuta.

Napunite vruću smesu od paradajza u sterilisane tegle, ostavljajući oko 1 cm slobodnog prostora gore. Dobro zatvorite tegle!

Sterilišite tegle sa pireom tako što ćete ih potopiti u ključalu vodu na 10-15 minuta.

Izvadite tegle iz vode i ostavite ih da se potpuno ohlade na sobnoj temperaturi. Nakon toga ih čuvajte u hladnom i tamnom prostoru.

Vaš domaći paradajz pire je sada spreman za zimnicu.

Možete ga koristiti kao prilog, dodatak raznim jelima ili kao umak za špagete, makarone i slično.

Uživajte u ukusu leta i tokom cele zime! Prijatno!

Ostale recepte možete pogledati OVDE

 

Nastavak na Svet plus...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet plus. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet plus. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.