Lazareva subota: Vrbica i običaji koji su vezani za današnji dan! (VIDEO)

Izvor: Svet plus, 08.Apr.2023, 11:32

Lazareva subota: Vrbica i običaji koji su vezani za današnji dan! (VIDEO)

Danas je Lazareva subota ili Vrbica a ovo su običaji koji su vezani za današnji dan. Ovo je dan dečje radosti, jer je, prema jevanđelju, Hristos polazeći u Jerusalim rekao: "Pustite decu k meni, jer takvih je carstvo nebesko."

Lazareva subota, dan uoči praznika Cveti (Ulazak Hrista u Jerusalim), praznuje se tačno osam dana pred Vaskrs. Posvećen je vaskrsenju Lazara iz Vitinije koga je Isus Hristos posle četiri dana vaskrsao iz mrtvih. Praznik je ustanovljen još u IV veku >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet plus << u Jerusalimu.

Lazar se razboleo i preminuo, a prema tadašnjim običajima je položen u grob u pećinu, koja je posle toga bila zatvorena kamenom. Prošlo je već prilično mnogo vremena i njegovo telo je počelo da se raspada. Kad je Hristos došao da ga vaskrsne njegova sestra je konstatovala da se telo raspada, sugerišući da je vaskrsenje nemoguće.

Međutim, Isus je otvorio grob i na njegovu zapovest Lazar je ustao. On je kasnije još dugi niz godina služio imenu Gospodnjem i upravljao je crkvom na Kipru, gde ga se ljudi i danas sećaju i poštuju ga.

Ovo je dan i dečje radosti, jer je, prema jevanđelju, Hristos polazeći u Jerusalim rekao: "Pustite decu k meni, jer takvih je carstvo nebesko".

Nastavak na Svet plus...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet plus. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet plus. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.