Lazareva subota, Vrbica: Pobeda života nad smrću! (VIDEO)

Izvor: Svet plus, 11.Apr.2020, 09:55

Lazareva subota, Vrbica: Pobeda života nad smrću! (VIDEO)

Pobeda života nad smrću! Lazareva subota ili Vrbica praznik je koji se slavi u šestoj nedelji posta, a posvećen je sećanju na vaskrsenje Lazara i ulazak Hrista u Jerusalim. 

Lazareva subota je sećanje na događaj u Vitaniji, gde je živeo mladi čovek Lazar sa sestrama Martom i Marijom,  koje su kao i njihov pokojni brat, bile Hristove sledbenice i čvrsto verovale da je on Hristos, sin Božji, koji je došao u svet.

Na vest o smrti Lazarevoj, kako je zapisano >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet plus << u Jovanovom Jevanđelju, Isus je došao u Vitaniju, gde je njegov prijatelj već četiri dana bio sahranjen…

Sestre su tugovale i kad su videle Hrista rekle su da njihov brat ne bi umro da je Hristos bio tu. Isusu Hristu je bilo žao Lazara, zaplakao se i tražio da ga odvedu do njegovog groba odnosno pećine u kojoj je bio sahranjen.

 Pravo je vreme za čaj od maslačka! Saznajte koji deo biljke je vama potreban!

Došao je do groba, naredio da se skloni grobni kamen i pozvao Lazara da izađe, što je on i učinio, sav uvijen u pogrebne pokrove, kaže predanje koje je preneo sveti Jovan u svom Jevanđelju.

Ovaj događaj smatra se u hrišćanstvu pobedom života nad smrću i nagoveštaj Hristovog stradanja i vaskrsenja, u kome je osnova novozavetne vere.

To poslednje čudo Hristovo, koje se već pročulo po čudesnim isceljenjima i drugim podvizima kojim je potvrđivao snagu potonje vere, ozlojedilo je judejske sveštenike i uzrok je presude na smrt raspećem koju mu je u sredu, u nedelji stradanja, izrekla jevrejska skupština Sinedrion.

 Kad želudac slabo radi dovoljna je jedna čaša! Pravite Kefir kod kuće!

Lazar je živeo još trideset godina kao episkop na Kipru, gde ga je posetila i Bogorodica i poklonila mu omofor, njenom rukom izvezen.

Spomen svetog Lazara Četvorodnevnog slavi se od prvih dana hrišćanstva, a njegovo ime je simbolično i na jevrejskom jeziku El-azar znači – Bog je pomogao.

Njegove mošti počivaju danas u Carigradu, gde su prenete 890. godine sa Kipra, odnosno iz Kitona kod Larnake, gde je stajala nadgrobna ploča sa natpisom “Hristov prijatelj”.

 Krem od banane uspešno i brzo leči kašalj kod dece i odraslih!

Mnoge porodice u Srbiji slave Lazarevu subotu kao krsnu slavu. Svaki pravi domaćin zna da je ovo posna slava.

Za ostale, a naročito decu, Lazareva subota je povod da se ode na večernju službu u najbliži hram, uzmu osveštane vrbine grančice, koje se potom nose kući i stavljaju pored kandila i ikone.

U našim krajevima, u nedostatku palminih grančica koje su deca bacala pred Hrista dok je ulazio u Jerusalim, koriste se grančice mlade vrbe.

Nastavak na Svet plus...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet plus. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet plus. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.