Krempita iz 1946. godine: Svi se slažu, nema bolje! (RECEPT)

Izvor: Svet plus, 22.Nov.2022, 11:18

Krempita iz 1946. godine: Svi se slažu, nema bolje! (RECEPT)

Ovo je "Krempita" iz 1946. godine, recept je ušao u istoriju i svi se slažu da nema bolje! Da lis te je već pravili ovako?!

Ima krempita i krempita… Neki će tim povodom pomenuti svoju mamu ili baku, drugi neku posebnu poslastičarnicu...

Potrebno za "Krempitu":

14 žumanaca

200 grama šećera

2,2 litra mleka

40 grama želatina

Tri kesice vanilin-šećera

400 grama praha za šlag
>> Pročitaj celu vest na sajtu Svet plus <<
500 grama zamrznutog lisnatog testa


 Predjelo koje će prosto oduševiti goste već na prvi pogled! (RECEP)

Priprema:

Lisnato testo odmrznuti i istanjiti u dve kore koje se posebno ispeku i iskroje prema kalupu (30 x 40 centimetara), u koji će se stavljati pripremljen krem.

Gornja kora mora da se iseče i čuva van frižidera do služenja, ineče neće biti krckava, već “žilava”.

Za krem pomešati 14 žumanaca, 200 grama šećera, litar mleka, tri kesice vanilin-šećera i 40 grama želatina i mutiti žicom, kuvajući na pari da se zgusne oko pola sata. Pazite da se smesa ne prekuva, inače će biti zrnasta.

Dok se skuvani krem hladi, umutiti prah za šlag sa 1,2 litra mleka. Pomešati hladan krem i umućeni šlag, još mutiti dok se mase ne sjedine, i sipati krem u kalup na pečenu koru. Odozgo nožem podeliti kolač na 24 parčeta (tri po širini i osam po dužini), i služiti sa isečenim “poklopcem” od one druge kore koja se ne stavlja u frižider.

Pre služenja posuti šećerom u prahu.

Prijatno!

Nastavak na Svet plus...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet plus. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet plus. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.