Koncert povodom 45 godina postojanja i rada ansambla “Renesans”

Izvor: Svet, 25.Okt.2014, 00:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koncert povodom 45 godina postojanja i rada ansambla “Renesans”

Koncert kojim ansambl “Renesans” obeležava 45. godišnjicu od osnivanja, održaće se u akustičnom ambijentu Galerije fresaka, prostoru gde su održali i svoj prvi javni nastup.
Uz članove ansambla nastupiće gosti: Edin Karamazov, Karolina Beter, Smiljka Isaković i Vojislav Despotović.
Program obuhvata kompozicije relevantnih autora od srednjeg veka, preko renesanse, do baroka, od Robertsbridžovog kodeksa iz 14. veka do Baha, dakle, do polovine 18.
Osnovan >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet << 1969. godine u Beogradu (Srbija), „Renesans“ je danas najstariji ansambl za ranu i tradicionalnu muziku ne samo na području Jugoistočne Evrope, nego na čitavom starom kontinentu.
Tokom proteklih 45 godina Aansambl je održao više od tri hiljade koncerata širom Evrope, na Bliskom Istoku i u severnoj Africi, te učestvovao na brojnim festivalima u bivšoj Jugoslaviji i inostranstvu.
Odani istorijskoj i autentičnoj interpretaciji, članovi ansambla su razvili bogat repertoar koji obuhvata dela srednjevekovnih, renesansnih i baroknih majstora, kao i tradicionalnu muziku balkanskih naroda.
Na inicijativu članova ansambla u muzički školski sistem Srbije uvedeno je izučavanje muzike srednjeg veka i renesanse.
Godine 2004. ansambl „Renesans“ je osnovao istoimeni Centar za ranu muziku koji okuplja stvaraoce namerne da istražuju i interpretiraju ranu i tradicionalnu muziku.
Ansambl „Renesans“ je učestvovao i u mnogim pozorišnim predstavama i filmovima, dajući tako svoj doprinos srpskoj pozorišnoj i kinematografskoj umetnosti.
Tokom decenija rada ansambl i njegovi članovi dobili su brojne nagrade, kako u bivšoj Jugoslaviji, tako i u Srbiji i inostranstvu (Zlatna plaketa „U ime univerzalne umetnosti“ Mediteranskog festivala u Bariju (Italija), Vukova nagrada Republike Srbije, Zlatni beočug Beograda, Godišnja nagrada grada Beograda…).
Aktuelni programi – Carmina Burana, Putovanje Marka Pola, Put u Jerusalim, Muzika starog Jadrana, Muzika renesansnog pozorišta, Tradicionalna muzika Balkana…
Autor: Life Content

Nastavak na Svet...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.