45 godina Ansambla Renesans

Izvor: B92, 24.Okt.2014, 18:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

45 godina Ansambla Renesans

Najstariji ansambl za ranu i tradicionalnu muziku u Evropi, beogradski Ansambl Renesans povodom 45 godina od osnivanja održaće koncert u sredu, 29. oktobra u Galeriji fresaka, prostoru gde su održali prvi javni nastup.

Osnovan 1969. godine "Renesans" je proteklih četrdest pet godina održao više od tri hiljade koncerata širom Evrope, na Bliskom Istoku i u severnoj Africi, učestvovao na brojnim festivalima u bivšoj Jugoslaviji i inostranstvu.

Na inicijativu članova >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ansambla u muzički školski sistem Srbije uvedeno je izučavanje muzike srednjeg veka i renesanse što je jedinstveno u regionu.

Narodni muzej je bio domaćin njihovog prvog koncerta, u akustičnom prostoru Galerije fresaka prvi put su muzičari u autentičnoj odeći i na originalnim instrumentima beogradskoj publici predstavili renesansnu muziku.

Odani istorijskoj i autentičnoj interpretaciji, članovi ansambla su godinama razvijali bogat repertoar koji obuhvata dela srednjevekovnih, renesansnih i baroknih majstora, kao i tradicionalnu muziku balkanskih naroda.

Ansambl "Renesans" je 2004.godine osnovao istoimeni Centar za ranu muziku koji okuplja istraživače i interpretatore rane i tradicionalne muzike.

Za predano negovanje rane muzike dobili su brojne nagrade u bivšoj Jugoslaviji, Srbiji i inostranstvu (Zlatna plaketa „U ime univerzalne umetnosti" Mediteranskog festivala u Bariju (Italija), Vukova nagrada, Zlatni beočug Beograda, Godišnja nagrada grada Beograda).

Uz članove Ansambla "Renesans" na slavljeničkom koncertu u Galeriji fresaka nastupiće gosti: Edin Karamazov, Karolina Beter, Smiljka Isaković i Vojislav Despotović.

Na koncertnom programu biće dela autora od srednjeg veka do polovine 18.veka.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Koncert povodom 45 godina postojanja i rada ansambla “Renesans”

Izvor: Svet, 25.Okt.2014, 00:06

Koncert kojim ansambl “Renesans” obeležava 45. godišnjicu od osnivanja, održaće se u akustičnom ambijentu Galerije fresaka, prostoru gde su održali i svoj prvi javni nastup.. Uz članove ansambla nastupiće gosti: Edin Karamazov, Karolina Beter, Smiljka Isaković i Vojislav Despotović.. Program...

Nastavak na Svet...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.