Jaja za Vaskrs: Kada ih treba kupiti, koliko mogu da stoje i kako se kuvaju!

Izvor: Svet plus, 13.Apr.2020, 12:21

Jaja za Vaskrs: Kada ih treba kupiti, koliko mogu da stoje i kako se kuvaju!

Uskoro ćemo proslaviti najveći hrišćanski praznik Vaskrs, a samo dva dana pre uživaćemo u omiljenom običaju – farbanju jaja. Kada ih treba kupiti, koliko mogu da stoje i kako se kuvaju da ne bi popucala!

Pored toga kako će izgledati jaja za Vaskrs, važno je da vodimo računa i o zdravlju.

Kako vaskršnja jaja uglavnom dugo stoje, prvo čekajući od petka do nedjelje, a zatim stoje na stolu dok se ne pojedu (bar 2-3 dana), prenosimo vam nekoliko najbitnijih >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet plus << saveta za kupovinu:

Kupujte čista i neoštećena jaja.

Pri kuvanju jaja, najbolje ih je kuvati 12 minuta od trenutka vrenja, a ako želite da ih izbelite, u vodu dodajte bar 200 ml. alkoholnog sirća. Nakon kuvanja, svako jaje pod mlazom vode istrljajte grubom stranom čistog sunđera.

Ako ne farbate jaja prirodno, odnosno pomoću namirnica jakih boja, kad kupujete boje u kesicama, uzimajte one koje su označene kao prehrambene boje.

 Jaja na kraljevski način! Ručak koji ćete pamtiti!

Sirova jaja su potencijalan izvor salmonele, pa se savetuje da ih pre kuvanja i ukrašavanja operete mlakom vodom.

Ofarbajte onoliko jaja koliko ste sigurni da će se pojesti, jer je veliki greh bacati hranu, a naročito vaskršnja jaja.

Jaja koja su ofarbana, neoljuštena i bez oštećene ljuske, a stoje nekoliko sati na sobnoj temperaturi ili su nekoliko puta vađena iz frižidera, trebalo bi da pojedete u roku od jednog do dva dana.

Nastavak na Svet plus...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet plus. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet plus. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.