Izvor: Kurir, 23.Jul.2016, 23:23 (ažurirano 02.Apr.2020.)
JEDITE LUBENICU NA RAZNE NAČINE: Njena kora se kiseli i koristi za slatko, a sok za sladoled
.
Lubenice prestaju zreti nakon što se uberu, stoga ih je važno kupiti zrele jer imaju najbolji ukus i najviše hranjivih stvari uključujući vitamine i antioksidanse
Zrela lubenica ima žutu ili kremasto-žutu “potrbušnicu” – deo na kojem je ležala na tlu Ako je nemaju, to može biti znak da su prerano ubrane Od lubenice se najčešće spremaju osvežavajući napici Omiljeno letno voće dodaje se slatkim i slanim jelima Slanih kombinacija salata s lubenicom >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << je mnogo, a posebno dobro se slaže s kockicama fete i plavim sirevima, ruzmarinom, maslinama, rukolom, listićima mente, mocarelom, pršutom, ljutim papričicama i ljubičastim lukom Salatu začinite maslinovim uljem, limunovim sokom, stavite po potrebi so i biber
Osim u posudi ili u izdubljenoj kori lubenice, salatu možete poslužiti na štapićima za ražnjiće Beli deo kore i koštice nemojte baciti Od kore se sprema slatko tako da se nareže na komadiće i prokuva tri ili četiri puta dok ne postane staklasta Zatim se kuvaju u šećernom sirupu s vanilom i cimetom pa nakon što odstoje 12 sati stavljaju u staklenke
Sladoled od lubenice na štapiću
Lubenicu očistite, isecite na veće komade, dodajte sok od limete, pa dobro izmiksajte Na vatri ugrejte izmiksanu lubenicu, vodu i šećer i ohladite Naspite smesu u metalni kalup i stavite u zamrzivač Čim se stvrdne, zabodite štapiće i ostavite u zamrzivaču dok se ne dobije zaleđena poslastica
Autor: 24satahr,Foto: Profimedia