Film “Mustang” večeras na festivalu “Slobodna zona” (video)

Izvor: Scandal.rs, 07.Nov.2015, 12:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Film “Mustang” večeras na festivalu “Slobodna zona” (video)

Na 11. filmskom festivalu “Slobodna zona” danas se nastavljaju premijerne i reprizne projekcije u Dvorani kulturnog centra (DKC) Beograda, Domu omladine i u Kinoteci. U atraktivnom programu angažovanih dokumentaraca i igranih filmova najveću pažnju privlači “Mustang”, debitantski dugometražni igrani film turske autorke Deniz Gamze Erguvan.

Ovaj festivalski hit predstavlja priču o pet sestara koje bez roditelja odrastaju pod budnim okom bake, a zatim i strica u malom >> Pročitaj celu vest na sajtu Scandal.rs << mestu na turskoj obali Crnog mora.

Devojke će zbog popodneva provedenog na plaži postati i bukvalno zatočenice u sopstvenoj kući. Scenario je inspirisan sličnim događajem iz života rediteljke.

Ženska seksualnost je u represivnoj i konzervativnoj sredini sramotna, to je opasna sila koja se mora sputati po svaku cenu, kao što se divlji konji moraju zauzdati dok je vreme. Lepota ovih devojaka, svežina, smisao za humor i duh pobune, tako svojstven mladosti, suprotstavljeni su neumoljivoj sili stogodišnje tradicije i rigidnom patrijarhatu.

Film je uspešnu premijeru imao u programu “15 dana autora” u Kanu, letos je osvojio nagradu Srce Sarajeva na festivalu u Sarajevu, a kuriozitet je da je izabran za francuskog kandidata za Oskara.

U ciklusu “Noćni razgovori”, koje vodi Ivan Milenković, večeras su tema deca iz istopolnih brakova, povodom dokumentarca Gayby baby u režiji Maje Njuel iz Australije.

Festival traje do 10. novembra, u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

Nastavak na Scandal.rs...






Povezane vesti

Privatne revolucije u Slobodnoj zoni

Izvor: Akter, 07.Nov.2015

Austrijski dokumentarac "Privatne revolucije" Aleksandre Najder, priča o četiri mlade Egipćanke u borbi protiv sistema koji ih okružuje, biće danas prikazan na 11. filmskom festivalu Slobodna zona..Na današnjem programu festivala je i "Rezidents - Teorija opskurnosti", dokumentarni film Amerikanca...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Scandal.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Scandal.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.