Festival maski u Bugarskoj: Da li je ovo najneobičniji maskenbal na Balkanu?!

Izvor: Svet, 01.Feb.2015, 20:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Festival maski u Bugarskoj: Da li je ovo najneobičniji maskenbal na Balkanu?!

Međunarodni festival maski “Surva”, koji je ovog vikenda održan u bugarskom gradu Perniku, verovatno je najneobičniji maskenbal na Balkanu.
Ovde se popularizuju razne varijante drevnih ritualnih kostima, ali i samih paganskih rituala kao deo bugarskog folklora.
Svakog poslednjeg vikenda u januaru festival “Surva” prikuplja više od 5.000 ljudi iz Bugarske i ostalih zemalja Evrope gde se mogu videti najrazličitije tradicionalne nošnje.
Festival se od 1966. organizuje >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet << u gradu Perniku. Pre dvadeset godina ovaj grad primljen je za člana evropske Federacije karnevalskih gradova.
Surva se ove godine održala po 24. put, a kako je protekla velika zabava pod maskama pogledajte na priloženim pfotografijama.



Izvor: B92
Foto: AP

Nastavak na Svet...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.