Danas su Mladenci - praznik sa mnogo običaja! (VIDEO)

Izvor: Svet plus, 22.Mar.2019, 09:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas su Mladenci - praznik sa mnogo običaja! (VIDEO)

Na ovaj dan žene ustaju rano i mese četrdeset kolačića, koji se nazivaju Mladenčići, i simbolizuju dug, srećan i sladak život. Danas su Mladenci - praznik sa mnogo običaja!

Danas je pravoslavni praznik poznat u narodu kao - Mladenci, a njega proslavljaju supružnici u prvoj godini braka, tačnije, oni koji su se venčali posle 22. marta prethodne godine. Na taj dan mladenci u svoj dom primaju goste, koji im donose poklone, a mlade domaćice pokazuju svoje umeće i spretnost.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Svet plus << />
Mladenci su posvećeni uspomeni na stradanje Svetih četrdeset vojnika, koji su 320. godine, za vreme cara Likinija prešli u hrišćanstvo, uprkos izričitoj carevoj zabrani. Ovaj praznik je u crkvenom kalendaru obeležen crnim slovom.

Mladenci su praznik sa mnogo običaja u srpskom narodu. Na ovaj dan žene ustaju rano i mese četrdeset kolačića, koji se nazivaju mladenčići, i simbolizuju dug, srećan i sladak život. Mladenčići se premazuju medom, domaćice ih nude deci i svima koji dođu u kuću pre podne.

Posećivanje mladenaca i donošenje poklona, običaj je modernih dana, koji je nastao u gradu, ali ga je i selo veoma brzo prihvatilo. Smatra se da bi na Mladence trebalo da dođu svi oni koji su bili na svadbi, ali ipak tog dana u goste dolazi samo najuža porodica i prijatelji.

Inače, Mladenci uvek padaju u vreme posta, tako da i hrana koja se sprema toga dana mora biti posna zbog zdravlja i napretka dece mladih supružnika.

U video snimku možete čuti jednu sasvim drugu priču što se tiče Mladenaca.

 Mladenčići sutra moraju da se nađu na vašem stolu!

Nastavak na Svet plus...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet plus. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet plus. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.