SUTRA SU MLADENCI: Evo šta MORATE uraditi da bi vam BRAK bio USPEŠAN!

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Mar.2019, 21:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SUTRA SU MLADENCI: Evo šta MORATE uraditi da bi vam BRAK bio USPEŠAN!

Za sreću i ljubav!

Mladenci su običaj koji slave supružnici u svojoj prvoj godini braka, a tu spadaju oni koji su se venčali posle 22. marta prethodne godine. Na ovaj dan tek venčani supružnici u svoj dom primaju goste, koji im donose poklone i na taj način pomažu na početku njihovog braka. Ovaj običaj je poznat po tome što mlade domaćice pripremaju poslasticu poznatu kao mladenčići i na taj način pokazuju svoje umeće i spretnost.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<
Mladenci su posvećeni uspomeni na stradanje Svetih četrdeset vojnika jednog puka u gradu Sevastiji, koji su 320. godine, za vreme cara Likinija, prešli u hrišćanstvo, uprkos izričitoj carevoj zabrani. Svi su bili vojnici u rimskoj vojsci i verovali su u Isusa Hrista. Zbog svoje vere, ovi hrabri hrišćani su prvo bili bičevani, a zatim i bačeni u tamnicu. Ubrzo nakon toga su izvedeni pred vojni sud. Pogubljeni su bacanjem u jezero nadomak grada. Praznik je u crkvenom kalendaru obeležen crnim slovom u spomen na njih.

Dan kada se crkva priseća četrdesetorice Svetih mučenika sevastijskih, u narodu je poznat pod nazivom Mladenci.

22. mart je posvećen njima i zbog venaca kojima su mučenici ovenčani ljubavlju Hristovom. Na venčanjima u crkvi, na glave mladenaca se stavljaju venci, koji imaju trostruku simboliku:

Deo starih običaja vezanih za Mladence, bio je da domaćica pripremi dobar posni ručak i kolače, kako bi pokazala svoju umešnost i spretnost. Takođe, postoji običaj da žene ustaju rano i mese četrdeset kolačića, koji su u narodu poznati kao mladenčići i koji simbolizuju dug, srećan i sladak život. Domaćice ih peku, premazuju medom, nude decu i svima koji pre podne dolaze u njihovu kuću. Na Mladence je dobro jesti med, kuvanu koprivu i zelje da bi se očistila krv.

Mladenci su dan koji se obeležava u toploj kućnoj atmosferi i sa ljudima koji su vam dragi. Bračnom paru koji slavi Mladence u goste uglavnom dolazi najuža porodica i prijatelji. Posećivanje mladenaca je danas obavezno uz nošenje poklona i to je običaj koji je nastao u gradu. Gosti donose skroman poklon za kuću, kako bi mladom bračnom paru olakšali početak bračnog života i kako bi imali korisne stvari za domaćinstvo.

Ako ste od onih koje ovih dana muči pitanje kako izabrati pravi poklon za mladence, daćemo vam nekoliko saveta i predloga. Prvo se raspitajte kod mladog bračnog para ili njihovih roditelja šta im od pokućstva nedostaje ili šta bi još želeli da imaju.

Pošto se za Mladence obično poklanjaju mali kućni aparti, posuđe, i ostale važne potrepštine za domaćinstvo, razmislite prvo koliko novca možete izdvojiti za to. U skladu sa odabranim poklonom i iznosom novca treba odabrati i željeni poklon. Najbolje je da odaberete nešto interesantno i korisno, što znate da će mladom bračnom paru poslužiti u kući.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Danas su Mladenci

Izvor: RTS, 22.Mar.2019, 08:47

Srpska pravoslavna crkva obeležava praznik Mladenci u pomen na stradanje Svetih četrdeset mučenika sevastijskih. . Svi ovi mučenici bili su mladići, pa je narod taj dan uzeo kao praznik na koji mladi supružnici u domu...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.