Danas je Ognjena Marija, praznik od koga svi strepe! (VIDEO)

Izvor: Svet plus, 30.Jul.2023, 09:44

Danas je Ognjena Marija, praznik od koga svi strepe! (VIDEO)

Danas je Ognjena Marija, u crkvenom kalendaru obeležena kao Sveta mučenica Marina, praznik od koga svi strepe i najpoštovaniji ženski praznik!

Ognjena Marija u kalendaru nije obeležena crvenim slovom (osim ako se padne u nedelju) ali od ovog praznika svi strepe.

Kaže se da je ovo dan kada gori nebo i zemlja, a običaji nalažu da se nikakav posao ne sme raditi tog dana, a posebno radovi u polju.

Ovaj praznik obeležava se 30. jula, a Sveta mučenica Marina, >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet plus << u narodu je poznata kao Ognjena Marija, jer kažnjava ognjem.

U narodu je poznata priča o vatri koja je u vrele praznične dane spalila žito, seno i domove ljudi koji su se ogrešili radeći na praznik Ognjene Marije.

Sava Petrović iz sela Gubin, jedan je od retkih ko je preživeo Ognjenu Mariju i to 1941. godine i o tome kaže:

"Mi bi rekli ovde da je Ognjena Marija udešljiva. Ako te šta tog dana desi, ne možeš se izbaviti; ako vatra plane, ne možeš je ugasiti.

A bude, baš tog dana, čestito se i ne naoblači pa plane i zagrmi u plast sena ili krstinu žita, sve izgori do poslednje slamke… Otuda i pesma u narodu:


- Ognjem prži Ognjena Marija,

Gromom bije Gromovnik Ilija,

Mirom miri Mirnosna Marija…-


A ne bude vazda po pravdi i zasluzi. Desi se, kao tog zlog leta 1941, da se udruži sila i nepravda, da bog zažmuri i đavolu u svatove dođe, i onda sve naopako obrne, kazna strašna stigne bezgrešnike…"

Nastavak na Svet plus...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet plus. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet plus. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.