Sutrašnji praznik DONOSI ZASLUŽENE KAZNE GREŠNICIMA: Čuvajte se „velike vode“ i grmljavine - ovo ko PREKRŠI crno mu se piše

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Jul.2023, 17:36

Sutrašnji praznik DONOSI ZASLUŽENE KAZNE GREŠNICIMA: Čuvajte se „velike vode“ i grmljavine - ovo ko PREKRŠI crno mu se piše

Sutra se obeležava praznik Svete velikomučenice Marine u narodu poznate kao Ognjena Marija. Poštuje se kao borac za hrišćansku veru i kao zaštitnica žena.

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici sutra slave Ognjenu Mariju, praznik prema kojem se gaji posebno strahopoštovanje.

Iako praznik Svete Mučenice Marine - Ognjene Marije nije u crkvenom kalendaru obeležen crvenim slovom, u narodu je veoma poštovan, posebno među ženama, tako da se na taj dan, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << kada zbog velike vrućine „gori nebo i zemlja“ ne rade nikakvi poslovi, naročito ručni i radovi u polju.

"Ako se na Ognjenu Mariju nešto desi - ne možeš se izbaviti, ako vatra plane, ne možeš je ugasiti. Ako se baš toga dana naoblači, sevne munja, upali žito - izgoreće do poslednje slamke" - U ovo se čvrsto veruje u Srbiji još od davnina.

Deo moštiju svete mučenice Marine čuva se u svetogorskom manastiru Vatoped, kao i u manastiru Sv. Marine na planini Langa, na albanskoj strani Ohridskog jezera, posvećenom ovoj svetiteljki, koji posećuju pravoslavci, ali i muslimani.

Ako na dan Ognjene Marije, sevaju munje i čuje se grmljavina, to se smatra lošim znakom, i velikom kaznom. Smatra se da ova svetiteljka dobro zna ko je grešan, pa taj dan svi dobijaju po zasluzi.

U svojoj knjizi Ognjena Marija Livanjska, čiji je sadržaj nastao na osnovu dokumenata, a prevashodno svedočenja preživelog srpskog stanovništva livanjskog područija stravično postradalog u masovnom zločinu 29. i 30. jula 1941. godine, podgorički novinar i publicista, Budo Simonović, o ovom prazniku zabeleženo je i ovo:

"Među vernicima - pravoslavcima, Ognjena Marija (koja, inače, u narodnoj tradiciji slovi kao sestra Gromovnika Ilije i Svetog Pantelije) izaziva posebno strahopoštovanje.

Toga dana (30. jula po novom, odnosno 17. po starom kalendaru) niko ne radi jer se smatra da je toga dana svaki posao netaličan i grešan, da svako ko toga dana prekrši volju božju, ne može očekivati milost njegovu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Ognjena Marija – zbog čega žene danas ne bi trebalo da rade

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Jul.2023, 08:24

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju praznik svete velikomučenice Marine, u narodu poznate kao Ognjena Marija. Poštuje se kao borac za hrišćansku veru i zaštitnicu žena. Običaj je da se na ovaj praznik, ne rade nikakvi poslovi, a posebno radovi na polju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.