DVA ZNAMENJA u mračnoj dvorani uz fotografiju Gorice Nešović: Snažna simbolika za poslednje ZBOGOM

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Okt.2022, 12:39

DVA ZNAMENJA u mračnoj dvorani uz fotografiju Gorice Nešović: Snažna simbolika za poslednje 'ZBOGOM'

Jedno je pratilo čitav život!

Gorica Nešović, radio voditeljka i novinarka je preminula 6. oktobra u 58. godini, a sahranjena je 10. oktobra u 14 časova na groblju Orlovača, u krugu porodice.

Komemoracija Gorici se održatava danas, u Domu omladine i to u sali Amerikana sa početkom u 12 časova gde su njeni poštovaoci, kolege i prijatelji već stigli da se još jednom oproste od nje.

Pored fotografije poznate voditeljke posebno su istaknute dve >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << biljke, koje su prilično čudan izbor za ovu priliku. U pitanju su bela orhideja i bosiljak, a obe imaju snažnu simboliku.

Bosiljak se koristi u crkvenim obredima - krštenja, venčanja, svećenja vodice, tokom sahrana i pogrebnih obreda. Poznati srpski lekar i botaničar Josif Pančić istakao je da ova biljka prati Srbina kroz čitav njegov život, u radosti i žalosti, od kolevke pa do groba.

Interesantna je stara narodna izreka: "Duša mu na bosiljak miriše",  kaže se za dobrog i verujućeg čoveka. A postavljanje ove biljke do fotografije pokojnice najbolje izražava ono što su ljudi osećali prema njoj.

Uz ovu biljku, stoji i bela orhideja. Vekovima su orhideje bile simbol lepote i gracioznosti u mnogim kulturama, a nije teško shvatiti zašto je ovaj cvet simbol lepote i savršenstva. Za belu orhideju se vezuje i simbolika neraskidivog prijateljstva, te očito na ovaj način voljeni žele da istaknu da veza sa Goricom se ne raskida ni nakon njene smrti.

Da podsetimo, Gorica Nešović rođena je 15. maja 1964. u Beogradu, gde je završila osnovnu školu i gimnaziju. Karijeru radijske voditeljke započela je 1982. godine na Studiju B.

Početkom devedesetih vodila je emisije na Trećem kanalu. Vratila se na Studio B, pa kao programska direktorka Radija B92 i voditeljka jutarnjeg programa u Srbiji Dizanje.

Slušaoci radio programa mogli su da prate emisiju Buđenje koju je uređivala i vodila sa prijateljem i kolegom Draganom Ilićem, a koji se oprostio od nje muzikom koju je volela.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.