DANAS PUNI 60. GODINA, A NI NAJVEĆI FANOVI NE ZNAJU! Ovo je pravo ime čuvenog Bona Voksa! (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Maj.2020, 12:58

DANAS PUNI 60. GODINA, A NI NAJVEĆI FANOVI NE ZNAJU! Ovo je pravo ime čuvenog Bona Voksa! (VIDEO)

Zavidna karijera.

Frontmen popularne irske rok grupe U2 i borac za ljudska prava Bono Vox (Voks) danas slavi 60. rođendan.

Bono je član grupe od svojih srednjoškolskih dana, a svoju prepoznatljivost je iskoristio za borbu za rešavanje globalnih problema, poput otpisa dugova siromašnim zemljama.

Rođen je Dablinu kao Pol Dejvid Hjuson od katoličkog oca i majke protestantkinje, koje je umrla kad mu je bilo 14.

Grupi se pridružio 1976. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << kad se javio na oglas kojim je bubnjar Lari Mulen tražio ostale članove. Dobio je nadimak Bono Voks po obližnjoj prodavanici slušnih aparata.

Za grupu je napisao većinu pesama, često s politikom i verom kao glavnim temama.

Svoju slavu često koristi za društveni aktivizam. Glavni je portparol međunarodne grupe "Aid for Africa" koja se zalaže za otpis duga najsiromašnijim zemljama.

U2 je okviru tadašnje svetske turneje 1997. nastupio u Sarajevu.

Američki časopis Time dva puta ga je uvrstio među 100 najuticajnijih ljudi na svetu, a 2005. zajedno s Bilom i Melindom Gejts proglasio osobom godine. Vitezom su ga proglasili Francuzi i Britanci i više puta je bio nominovan za Nobelovu nagradu za mir.

Frontmen grupe koja je 2017. s albumom "Songs of Experience" zasela na prvo mesto američke top liste i tako postala prva grupa kojoj je to uspelo u četiri decenije zaredom, nedavno je otkrio zašto stalno nosi sunčane naočare. "Nije zbog umetničkog hira, nego zbog glaukoma s kojim se nosim 20 godina", kazao je Gardijanu.

Poslednja humanitarna akcija u kojoj je U2 učestvovao bilo je doniranje punog aviona zaštitne opreme za borbu protiv koronavirusa irskim zdravstvenim radnicima.

BUJNE GRUDI U PRVOM PLANU! Ceca se opustila kraj bazena, VRELIM snimkom raspametila muškarce! (FOTO)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.