Biljke koje rastu kraj puta, a velika su pomoć u kriznim situacijama!

Izvor: Svet plus, 11.Jul.2020, 09:47

Biljke koje rastu kraj puta, a velika su pomoć u kriznim situacijama!

Ujed insekta, opekotine, posekotine, visoka temperatura i proliv mogu se izlečiti travama koje rastu svuda oko nas. Biljke koje rastu kraj puta, a velika su pomoć u kriznim situacijama!

Izuzetno je korisno poznavati lekovita svojstva biljaka koje okružuju naše podneblje, jer njihovim pravilnim korišćenjem mogu čoveku da spasu život.

Nekoliko biljaka bi trebalo da se nađe u svakoj bašti, jer u brojnim slučajevima iznenadnih bolesti, bolova ili povreda mogu da >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet plus << budu efikasna prva pomoć. Da bi olakšali sebi i život svojih najmilijih, treba posmatrati biljke i u svakom trenutku znati gde se nalazi potencijalni lek koji može da spasi život čoveku.

Dijareja

Ukoliko dijarea počne na mestu gde nema lekova i apoteke, treba se okrenuti oko sebe i ubrati štavolj.

Štavolj je biljka koja se kod nas smatra korovom, a najčešće raste pored puta i u kratkom roku zaustavlja proliv. Nekoliko listova se prelije prokuvanom vodom i popije kada se prohladi.

 Hidrogen! Uništava bakterije, suzbija prehladu i grip, ubija viruse iz vazduha!

Kupine su ukusno i veoma hranljivo voće,ali mogu pomoći da se zaustavi dijareja. Ukoliko nema plodova kupine, može da posluži njihovo korenje. Dovoljno je očistiti i žvakati koren kupine i ubrzo će se osetiti olakšanje u stomaku.

Žalfija je još jedna biljka čiji listovi popareni vrelom vodom stvaraju čaj koji pomaže kod stomačnih tegoba.

Uejd insekta

Ukoliko se primeti crvenilo i počne svrab, treba odmah ubrati nekoliko zelenih listova bokvice i oprati. Listovi se žvaću i kada se napravi smesa, isppljunu se i stave na mesto ujeda.

Posekotine i opekotine

Kada se čovek poseče i krv počne nekontrolisano da kaplje, a u tom trenutku nema hidrogena i alkohola, dovoljno je iz cigarete izvaditi duvan i posuti po rani. Krvarenje će odmah prestati.

Alojin lepljivi gel, koji se nalazi unutar debelih i sočnih listova, ima jaka antibakterijska svojstva, koja pomažu ne samo kod posekotina, već i opekotina i za lečenje od uboda insekata. Dovoljno je iseći list i prisloniti ga na obolelo mesto.

Hajdučka trava se lako prepoznaje na livadi, poveže se na ranu ovu biljku kao oblog.

Visoka temperatura

Ukoliko dođe do povišene temperature treba odmah reagovati i ubrati metvicu.  Crveni cvetovi se potope u toplu vodu dobija se čaj prepun antibakterijskih svojstava, koji je snižava temperaturu.

Pomaže i čaj od lišća resnika (konopljuša, grozničnica, ustuk, Dušanovo perje, konopljika) ili  macine trave, poznate kao "očajnica", a može se videti na svakom proplanku.

Ostale teme vezane za zdravlje i mršavljenje, možete pronaći OVDE

Nastavak na Svet plus...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet plus. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet plus. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.