Zdravlje

Ljubav

Biljke koje rastu kraj puta, a velika su pomoć u kriznim situacijama!

Ujed insekta, opekotine, posekotine, visoka temperatura i proliv mogu se izlečiti travama koje rastu svuda oko nas. Biljke koje rastu kraj puta, a velika su pomoć u kriznim situacijama!

Biljke koje rastu kraj puta, a velika su pomoć u kriznim situacijama! Svet Plus




Izuzetno je korisno poznavati lekovita svojstva biljaka koje okružuju naše podneblje, jer njihovim pravilnim korišćenjem mogu čoveku da spasu život.


Nekoliko biljaka bi trebalo da se nađe u svakoj bašti, jer u brojnim slučajevima iznenadnih bolesti, bolova ili povreda mogu da budu efikasna prva pomoć. Da bi olakšali sebi i život svojih najmilijih, treba posmatrati biljke i u svakom trenutku znati gde se nalazi potencijalni lek koji može da spasi život čoveku.


Dijareja

Ukoliko dijarea počne na mestu gde nema lekova i apoteke, treba se okrenuti oko sebe i ubrati štavolj.


Štavolj je biljka koja se kod nas smatra korovom, a najčešće raste pored puta i u kratkom roku zaustavlja proliv. Nekoliko listova se prelije prokuvanom vodom i popije kada se prohladi.

 

Hidrogen! Uništava bakterije, suzbija prehladu i grip, ubija viruse iz vazduha!






Kupine su ukusno i veoma hranljivo voće,ali mogu pomoći da se zaustavi dijareja. Ukoliko nema plodova kupine, može da posluži njihovo korenje. Dovoljno je očistiti i žvakati koren kupine i ubrzo će se osetiti olakšanje u stomaku.

Žalfija je još jedna biljka čiji listovi popareni vrelom vodom stvaraju čaj koji pomaže kod stomačnih tegoba.


Uejd insekta

Ukoliko se primeti crvenilo i počne svrab, treba odmah ubrati nekoliko zelenih listova bokvice i oprati. Listovi se žvaću i kada se napravi smesa, isppljunu se i stave na mesto ujeda.


Posekotine i opekotine

Kada se čovek poseče i krv počne nekontrolisano da kaplje, a u tom trenutku nema hidrogena i alkohola, dovoljno je iz cigarete izvaditi duvan i posuti po rani. Krvarenje će odmah prestati.


Alojin lepljivi gel, koji se nalazi unutar debelih i sočnih listova, ima jaka antibakterijska svojstva, koja pomažu ne samo kod posekotina, već i opekotina i za lečenje od uboda insekata. Dovoljno je iseći list i prisloniti ga na obolelo mesto.

Hajdučka trava se lako prepoznaje na livadi, poveže se na ranu ovu biljku kao oblog.


Visoka temperatura

Ukoliko dođe do povišene temperature treba odmah reagovati i ubrati metvicu.  Crveni cvetovi se potope u toplu vodu dobija se čaj prepun antibakterijskih svojstava, koji je snižava temperaturu.

Pomaže i čaj od lišća resnika (konopljuša, grozničnica, ustuk, Dušanovo perje, konopljika) ili  macine trave, poznate kao "očajnica", a može se videti na svakom proplanku.


Ostale teme vezane za zdravlje i mršavljenje, možete pronaći OVDE

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/magazinnovosti

Povezane vesti:


>