25 godina kasnije: Šta se zapravo dogodilo u spotu za „November Rain“?

Izvor: Prva.rs, 25.Sep.2017, 09:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

25 godina kasnije: Šta se zapravo dogodilo u spotu za „November Rain“?

Venčanje je tu, mlada je mrtva, ali postoji ključno pitanje koje sve vreme visi u vazduhu. 
Kako je mlada umrla? 
Iako su pravi fanovi verovatno odavno došli do ove informacije, većina ljudi ne zna odgovor. 
Doduše, ne zna ni član benda Sleš koji je kratko i jasno to naznačio, dok je Eksl Rouz izjavio da je spot snimljen prema kratkoj priči.
Sve je počelo još 1983.
Ovaj devetominutni hit mnogi smatraju jednom od najnejasnijih rok opera u istoriji. 
>> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << /> Reč je o singlu s hit albuma "Use Your Illusion I" objavljenog 1991, a pesma se odmah po izlasku probila na Bilbordovu Top 10 listu i automatski stekla status najduže pesme koja se našla na vrhu. 
Rouz je počeo da je piše još 1983, a jedna od verzija trajala je skoro 20 minuta.
Za spot koji je objavljen u februaru 1992. grupa je angažovala režisera Endija Morahana, koji je nadgledao snimanje njihovih pređašnjih spotova za "Don't Cry" i "You Could Be Mine".
Rouz je odlučio da angažuje i Dela Džejmsa da osmisli adaptaciju jedne od njegovih kratkih priča. Reč je o "Without You", koja prati pevača kojeg proganja smrt njegove devojke. Uloga devojke pripala je Rouzovoj tadašnjoj devojci manekenki Stefani Simor.
Uključeni u snimanje tvrde da ne znaju kako je poginula
Ideja je bila da se snimi spot epskih razmera, a troškovi produkcije rasli su iz dana u dan. 

Glavna lokacija bila je crkva koju su u pustinji u Novom Meksiku sagradili za 150 000 dolara i pritom organizovali i scenu koncerta s više od 1 500 statista. Legendarna Sleševa solaža snimljena je iz helikoptera. 
Morahan je u razgovoru opisao atmosferu na snimanju: "Imali smo pet kamera, kranove, helikopter, ogromnu ekipu. I to sve za scenu od 27 sekundi". Ceo spot koštao je tada rekordnih milion 500 hiljada dolara. 
Lik mlade bitan je za priču jer se u spotu sugeriše da je nedugo nakon venčanja počinila samoubistvo. 
Ili ne? 
Niko nije znao šta se dešava. 
"Radilo se o konceptu. Pesma je jasna sama po sebi, ali video je složen. Znam samo da postoji scena venčanja, a koncept venčanja nije mi se svideo", izjavio je Sleš za Hafington post 2014. godine. 
Morahan tvrdi da ne zna zašto je Simor snimljena u kovčegu tako da joj ogledalo prekriva pola lica.

Šta se zapravo dogodilo?
Upravo u priči "Without You" saznaje se da je mladea počinila samoubistvo, pucavši sebi u glavu pištoljem. 
Dakle, to bi objasnilo i ogledalo koje se ponekad koristi u situacijama s otvorenim kovčegom, kada je glava tela unakažena, pa odraz u ogledalu stvara iluziju da je sve u redu. 
Devojku, dakle, nije ubio pljusak, a krivac nije ni Eksl Rouz koji, prema pojedinim tvrdnjama, spada među osumnjičene jer postoji scena u kojoj prolazi pored prodavnice oružjem. 
Bili zadovoljni ovim objašnjenjem ili ne, jedino je koje postoji, ali to očigledno nije posebno pogodilo gledaoce jer je "November Rain" i danas jedan od najgledanijih spotova 20. veka. 
Isto važi i danas, 25 godina kasnije - na Jutjubu ima više 860 miliona pregleda.

Izvor: b92
 

Nastavak na Prva.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.