Poznati finalisti 51. Sabora trubača

Izvor: Politika, 02.Avg.2011, 23:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poznati finalisti 51. Sabora trubača

Orkestar Ace Novkovića iz Zagužanja učestvuje na Saboru trubača 24. put

Guča U finalu 51. Sabora u Guči (8–14. avgusta) za zvanje najboljih u Srbiji takmičiće se 18 orkestara i kapelnika iz raznih sela i gradova, od Zagužanja do Zemuna. Oni su plasman izborili na pet polufinala, u Boljevcu, Kovačici, Surdulici, Guči i na Zlatiboru, a finale će biti održano 13. avgusta od 21 sat na glavnoj saborskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << pozornici.

Takmičiće se orkestar Bojana Ristića iz Vladičinog Hana (četvrto učešće orkestra pod ovim nazivom na finalu u Guči), orkestar „Bakija Bakić“ pod upravom Ekrema Mamutovića iz Vranja (3), zatim orkestri Elvisa Ajdinovića iz Surdulice (8), Siniše Stankovića iz Zagužanja (11), Nenada Mladenovića iz Vranja (7), Božidara Nikolića Donje iz Grdelice (23), Bojana Krstića iz Vladičinog Hana (6), Ace Novkovića iz Zagužanja (24), Gvozdena Rosića iz Rtiju (17), Miloša Perišića iz Goračića (17), orkestar „Zlatne trube“ iz Knjaževca (4), Dejana Lazarevića iz Požege (9), Veljka Ostojića iz Zlakuse (9), Radiše Vitezovića iz Tubića (5), kao i orkestri „Zao Taro Lajt“ Dejana Jevđića iz Rasne, Ljubivoja Dikovića iz Kalenića i „Barka“ iz Knjaževca, kojima će to biti drugo učešće. Prvi put u Guči će svirati orkestri: Janka Jovanovića iz Zemuna, Gorana Rankovića iz Guče, Kapelnik iz Zagužanja kod Surdulice, Aca Novković (61), ovogodišnjim učešćem uvrstiće se među rekordere Sabora sa najviše finala – 24. Svoje orkestre u Guči isto toliko puta predvodili su i Milovan Babić iz Krvavaca kod Užica i Fejat Sejdić iz pustorečkog sela Bojnika, ali se oni više ne takmiče. Jedno finale manje ima Božidar Nikolić Donja iz Grdelice.

U takmičarskom delu ovogodišnjeg Sabora, inače, neće učestvovati Dejan Petrović iz Dubokog. Jedan od najboljih srpskih trubača svih vremena, iako 15. avgusta puni tek 26 godina, ovde je već osvojio sve što se moglo osvojiti. Bio je prva truba Sabora, zlatna truba publike, vođa najboljeg orkestra, osvojio nagradu za izvorno muziciranje, na prošlom Saboru postao prva truba sveta a još 2006. proglašen je za majstora trube. On će 11. avgusta održati koncert u Guči sa svojim „Big bendom“ a ostalih dana sviraće u kafani „Lav“ nedaleko od pozornice.

G. Otašević

-----------------------------------------------------------

Noć u Guči od 10 do 50 evra

Guča Tokom 51. Sabora trubača u Guči, cene smeštaja biće uglavnom istovetne onima iz prošle godine. Prenoćište kod meštana u varošici najčešće se ceni 25 evra, dok u prvom susednom selu, Velesu, domaćini primaju goste na konak za deset evra. I još počaste doručkom sa obaveznim kajmakom.

Etno-naselje „Vajati” u Gornjoj Kravarici, sedam kilometara od Guče, za 50 evra izdaje ležaj u vrhunskom ambijentu sa doručkom, isto kao prošlog avgusta. Tokom Sabora radiće i hotel „Zlatna truba” u Guči, iako je od prošle zime zakatančen, zato što je u stečaj palo preduzeće „Evroturs” kojem pripada ova građevina.

– Hotel će raditi samo sedam dana, i to bez usluga ishrane, a prenoćište u dvokrevetnoj sobi košta 3.000 dinara. Već je rezervisano 70 odsto ležajeva. Za vreme Sabora u hotelu će raditi osmoro ljudi, ali već 15. avgusta hotel će biti ponovo zatvoren – kaže za naš list stečajni upravnik Milutin Obradović, koji će organizovati posao u objektu za vreme sedam saborskih dana.

G. O.

objavljeno: 03.08.2011
Pogledaj vesti o: Ekrem Jevrić

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.