Zvanično završili s Rusijom – i to bez kazni

Izvor: B92, 05.Apr.2023, 09:32

Zvanično završili s Rusijom – i to bez kazni

PKN Orlen raskinuo je ugovor sa ruskim Tatnjeftom bez plaćanja bilo kakvih kazni.

To je izjavio izvršni direktor poljske kompanije, Danijel Obajtek, nakon što je Moskva zaustavila isporuke nafte Poljskoj, prenosi Rojters.

Snabdevanje cevovodom Družba obustavljeno je u februaru.

Poljska se obavezala da će prestati da koristi rusku naftu do kraja 2022. godine, u isto vreme kada je istekao dugoročni ugovor PKN-a sa Rosnjeftom. Ugovor sa Tatnjeftom je trebalo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da se okonča 2024. godine.

"Ovi ugovori više ne postoje. Onaj sa Rosnjeftom je istekao u januaru, mi ga nismo obnovili", rekao je Danijel Obajtek televiziji Polsat njuz.

"Drugi ugovor sa Tatnjeftom... kada je nafta prestala da teče, imali smo spor da raskinemo ugovor. Po ovom osnovu smo ga raskinuli bez penala", objasnio je.

Obajtek je rekao da je ugovor raskinut "pre nekoliko dana".

Nakon sukoba sa Ukrajinom i pre nego što je Evropska unija uvela embargo na pomorsku isporuku nafte iz Rusije, PKN je prestala da kupuje rusku naftu i goriva koja se transportuju morem.

Rečeno je da njen portfelj snabdevanja sada uključuje naftu iz zapadne Afrike, Mediterana i Meksičkog zaliva. Takođe ima ugovor o snabdevanju sa Saudi Aramkom od 2022.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.