Izvor: B92, 02.Jun.2011, 14:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zova propada, nema ko da je bere

Gornji Milanovac -- Lekoviti cvet zove ove godine u rudničko-takovskom kraju propada jer nema berača, iako se otkupljivači nadmeću u cenama.

Otkupna stanica "Eko-plodovi" u Gornjem Milanovcu za klogram ovog cveta odmah isplaćuje 50 dinara, ali nema interesovanja za berbu.

Predrag Marinković iz sela Donja Vrbava agenciji Beta je rekao da bez većih napora dnevno može da se sakupi 25 kilograma zovinog cveta a to 1.250 dinara, zbog čega je angažovao i svoju porodicu. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Korisnica socijalne pomoći Dušanka Nikolić iz Nevada svakog dana bere zovu a kada počne sakupljanje gljiva, to će nastaviti kako bi deci obezbedila pare za novu školsku godinu.

Ipak, sve su to pojedinačni slučajevi.

Stručnjaci kažu da je cvet zove ove godine izuzetno kvalitetan i da je prava šteta što se neće veći deo sakupiti za potrebe farmaceutske i prehrambene industrijhe, za šta su zainteresovane i inostrane kompanije.

U selima na obroncima Suvobora čitava prostranstva se bele od tog cveta ali nema nijednog berača, tako da će sve ostati neiskorišćeno.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.