Zora Vidović traži hitan upis „Pavgorda“ kao povjerioca FG „Birač“

Izvor: Capital.ba, 16.Feb.2023, 15:19

Zora Vidović traži hitan upis „Pavgorda“ kao povjerioca FG „Birač“

BANJALUKA – Ministrica finansija Republike Srpske Zora Vidović zatražila je od suda da hitno donese odluku o promjeni povjerilaca Fabrike glinice „Birač“, upiše preduzeće „Pavgord“, kao i da preispita zakonitost rada stečajnog upravnika Laze Đurđevića, saznaje portal CAPITAL. Foto: Agencije U dopisu koji je uputilo stečajnom sudiji, Ministarstvo finansija je podsjetilo da je početkom avgusta prošle godine ustupilo 11,1 milion KM potraživanja od ove fabrike preduzeću „Pavgord“, >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << a da upravnik još nije donio odluku o promjeni povjerilaca u tabeli priznatih potraživanja. Zbog toga je od suda zatražilo da donese odluku navodeći da su državna potraživanja ustupili prije više od šest mjeseci, a da odluka o promjeni povjerioca na zahtjev „Pavgorda“ još nije donesena iako je ovaj postupak po zakonu hitan. Preispitati zakonitost rada stečajnog upravnika FG “Birač“ „Smatramo da je stečajni upravnik svojim postupanjem i nečinjenjem kršio osnovna načela stečajnog postupka, prvenstveno načelo hitnosti i efikasnosti, kao i jednakosti i ravnopravnosti svih povjerilaca. Po našem mišljenju, svjesno je odugovlačio i odugovlači postupak promjene upisa na štetu Vlade RS, odnosno njenih ministarstava, ustanova i organa koji su ustupili svoja potraživanja“, navodi ministrica finansija Zora Vidović u dopisu koji je u posjedu CAPITAL-a. Izražavajući otvorenu sumnju u njegovu objektivnost, u ministarstvu navode da postoje indicije da je stečajni upravnik učestvovao u određenim političkim skupovima gdje je prejudicirao svoje postupanje i postupanje suda u ovom predmetu. „Polazeći od svega navedenog molimo sud, a kako bi se izbjegli troškovi vođenja postupka po Zakonu o suđenju u razumnom roku, da što prije donese odluku što se tiče promjene upisa potraživanja u ovom spisu. Takođe, smatramo potrebnim da se od strane suda izvrši provjera i ocjena zakonitosti i pravilnosti dosadašnjeg rada stečajnog upravnika“, ističe se u dopisu. Komentar Laze Đurđevića nismo uspjeli dobiti. Podsjećamo, Vlada RS je krajem jula prošle godine za 43 miliona KM prodala fočanskoj firmi „Pavgord“ kompletna potraživanja državnih institucija od FG „Birač“  u stečaju. „Pavgord“ je novac uplatio već početkom avgusta, o čemu su institucije obavijestile sud i upravnika te zatražile da „Pavgord“ umjesto njih bude upisan u tabelu povjerilaca, a isto je zatražila i fočanska firma. Međutim,„Pavgord“ još nije uspio da postane povjerilac i dobije mjesto u Odboru povjerilaca, jer je stečajni upravnik Lazo Đurđević dva puta odbio njegov zahtjev za upis. Zbog toga je „Pavgord“ zaprijetio da će tužiti Republiku Srpsku. CAPITAL: Marina Ljubojević   Чланак Zora Vidović traži hitan upis „Pavgorda“ kao povjerioca FG „Birač“ се појављује прво на Capital.ba - Informacija je capital.

Nastavak na Capital.ba...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zašto je Petrović sindikatima ERS-a dao milione maraka?

Izvor: Capital.ba, 17.Feb.2023, 09:21

U poslednje tri godine sindikati ERS-a od uprave dobili skoro šest miliona KM Dok se ERS i sindikalne vođe pravdaju da im je to zakonska obaveza, nijedan drugi sindikat u RS nema tu vrstu i tako izdašan izvor prihoda BANJALUKA, TREBINJE – Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) na čelu sa Lukom...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.