Zona EUR se malo udaljila od cilja

Izvor: B92, 28.Feb.2018, 14:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zona EUR se malo udaljila od cilja

Brisel -- Godišnja inflacija u 19 zemalja evrozone neznatno je usporila u februaru na 1,2 odsto u odnosu na 1,3 odsto u januaru.

Taj pad, prema kome je inflacija u evrozoni došla na najniži nivo od decembra 2016. godine, bio je očekivan posle umerenih ekonomskih pokazatelja u Nemačkoj, saopštio je evropski biro za statistiku Eurostat u prvoj proceni.

Ovom se stopom inflacija malo udaljuje od dva odsto, željene cifre Evropske centralne banke (ECB).

Evropska >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << centralna banka smatra da je inflacija od blizu 2 odsto na godišnjem nivou znak zdravog stanja ekonomije, jer tako banka definiše stabilnost cena. ;

Inflacija bez proizvoda s posebno nestabilnim cenama kao što su energija, hrana, alkoholna pića i duvan, iznosila je 1,0 odsto u februaru, i bila je na istom nivou kao u januaru.

Ovi pokazatelji pojačaće očekivanja da će ECB zadržati svoju zacrtanu politiku.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.