Izvor: B92, 31.Okt.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Značaj aranžmana sa MMF-om

Beograd -- Ministarka finansija Diana Dragutinović izjavila je da je novi aranžman s MMF-om Srbiji potreban zbog poboljšanja kreditnog rejtinga zemlje.

Uz podsećanje da su u sredu u Beogradu počeli razgovori sa misijom MMF-a, Dragutinovićeva je ukazala da su ti razgovori još na početku i da se upoređuju planovi o prihodima i rashodima budžeta za 2009. godinu, a da su problem rashodi.

Ona je ocenila da u projekcijama prihoda nema velikih razlika, jer se prihodi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mogu relativno izvesno predvideti, "a problemi nastaju kod rashoda".

Nakon dogovora jača dinar

Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić ocenjuje da se, ukoliko bude postignut dogovor sa MMF-om, može očekivati više investicija u Srbiji i jačanje dinara.

Jelašić je, gostujući na RTS-u, naveo primer Mađarske, koja je nakon dogovora sa MMF-om i Evropskom unijom dobila 20 milijardi evra i samo dan posle toga forinta je ojačala je od šest do sedam odsto.

"Sada smo svesni da budžet za 2009. godinu mora biti daleko restriktivniji nego ovaj, ali razgovori su tek počeli", prenela je ministarka finansija.

"Da bismo dobili kredite od međunarodnih finansijskih institucija i posebno kredite od Svetske banke, Evropske investicione banke itd., nama treba što bolji rejting”, kaže ministarka Dragutinović.

"Izuzetno nam je važno zato što svi uvažavaju ocenu o karakteru ekonomske politike MMF-a. Znači, i EU se oslanja na njihove ocene, nama je više iz tog razloga potreban taj program”, objašnjava Dragutinovićeva.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Aranžman s MMF-om važan zbog kreditnog rejtinga

Izvor: Poslovni magazin, 31.Okt.2008

Ministar finansija Diana Dragutinović izjavila je da je novi aranžman s MMF-om Srbiji potreban zbog poboljšanja kreditnog rejtinga zemlje i ukazala da od kreditnog rejtinga Srbije zavisi da li ćemo kao zemlja moći da dobijemo zajmove iz inostranstva pod povoljnijim uslovima."Da bismo dobili ..

Nastavak na Poslovni magazin...

Dragutinović: Budžet za 2009. će kasniti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Okt.2008

BEOGRAD - Usvajanje budžeta Srbije za narednu godinu će kasniti, jer će rasprava o Predlogu zakona o budžetu za 2009. godinu, u Skupštini Srbije, početi oko 15. decembra, izjavila je danas Tanjugu ministar finansija Diana Dragutinović...Prema Zakonu o budžetskom sistemu, Vlada Srbije mora najkasnije...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.